nummer van 06/12/2014 door

‘The Grand Tour’ van George Jones

Don’t wanna play house

George Jones – The Grand Tour

Step right up, come on in

De man des huizes verwelkomt de bezoeker in zijn lege huis. Hij geeft je een toer langs alle plekken welke hem doen herinneren aan de mooie tijden die hij daar ooit beleefde met zijn vrouw en kind. Van zijn favoriete, luie stoel naar de lege, echtelijke sponde om te eindigen bij de onaangetaste kledingkast. Het wordt hem allemaal teveel wanneer hij langs de stille kinderkamer komt. Je mag wel gaan kijken maar je zal er niemand aantreffen. Want zijn vrouw is bij hem weg en heeft zijn kind meegenomen. De liefde is uit het huis verdwenen. Maar daar zijn de volgende bezoekers alweer…

george-jones1

No Show Jones, zoals hij werd genoemd omdat hij talloze keren niet op kwam dagen bij optredens, schreef het nummer in een periode van zijn leven dat het privé niet goed met hem ging. Na enkele huwelijken die door zijn drankgebruik kapot waren gegaan, had The Possum op dat moment een relatie met zangeres Tammy Wynette. Haar motto ‘Stand By Your Man’  heeft ze lang vol kunnen houden maar dat was niet altijd even makkelijk. Dikwijls sloeg Jones het meubilair van zijn eigen huis in puin wanneer hij enorme hoeveelheden alcohol had genuttigd. Ook verstopte men regelmatig de autosleutels van alle auto’s om te voorkomen dat hij drank zou kunnen halen. Dat hield hem niet tegen in zijn zoektocht. Zo heeft hij ooit eens 1,5 uur een grasmaaimachine genomen om bij de dichtstbijzijnde slijterij te komen. Uiteindelijk heeft ze alsnog een D.I.V.O.R.C.E. aangevraagd toen hij écht paranoïde en onhandelbaar was geworden. Niet vreemd wanneer je de autobiografie van Wynette erop naslaat. Hierin doet ze de vele mishandelingen uit de doeken met als dieptepunt het verhaal dat Jones haar zou hebben beschoten met een geweer. Zowel de mishandelingen als het incident heeft Jones echter tot aan zijn dood in 2012 ontkend.

Door critici is het nummer van de dag van het gelijknamige album uit 1974 geroemd als één van de belangrijkste, moderne countrynummers. Wanneer je een leven hebt geleeft zoals Jones kost het waarschijnlijk weinig moeite om nummers als deze met de juiste toon te brengen. Immers, He Lived To Tell It All.

Tags: , , , , ,

-->