nummer van 05/12/2014 door

‘John The Revelator’ door Curtis Stigers & The Forest Rangers

Een loop, een sample, een zekerheid

Curtis Stigers & The Forest Rangers – John The Revelator

Je schijnt nogal wat te missen als je geen Sons of Anarchy kijkt. De wilde manen van Jackson ‘Jax’ Teller (Charlie Hunnam) bijvoorbeeld, of de terugkeer van Katey Sagal (Gemma Teller Morrow/Peggy Bundy) in televisieland (Ed O’Neill, aka Al Bundy, schitterde tegelijkertijd in het bravere Modern Family, waarvan ik iets eerder op de hoogte was). Ik ben niet van plan na zeven seizoenen alsnog in te stappen – het trekt me bepaald niet, de setting en de personages – maar ik veerde toch op toen de SoA-volgende mannen in mijn leven me op ‘John The Revelator’ wezen, een liedje dat te horen is in de laatste aflevering van seizoen 1. Seizoen 1! Hallo, blast from the past. Maar een die zeker was blijven hangen, verzekerden ze me. En een die ook zonder kennis van de serie het luisteren waard was. Gelukkig maar, dacht ik.

Covers

Uiteindelijk bleek het nummer al tig keer te zijn gecoverd. Het traditionele gospel-blues-nummer werd in 1930 opgenomen door Blind Willie Johnson (wie anders), waarna er verschillende versies volgden. De een wat overtuigender (Son House, Tim Knol) of gewaagder (Nicolas Jaar) dan andere (Gov’t Mule ft. The Dirty Dozen Brass Band en The Growl). Ik ben vooral nieuwsgierig naar een zuiver en donker uitgevoerde studio-versie van Nick Cave, want er is nogal wat aan te merken op deze live-versie van acht jaar geleden.

Blind Willie Johnson – John the Revelator

Son House (1965)

John the revelator [live] -Son house

Gov’t Mule ft. The Dirty Dozen Brass Band (2003)

Gov't Mule – John The Revelator

Tim Knol (2011)

Tim Knol – John The Revelator (Traditional)

Nicolas Jaar (2012)

Nicolas Jaar – John The Revelator (Sonar 2012 Live Edit)

The Growl (2013)

John the Revelator – The Growl

Dreigender en zelfverzekerder

Evengoed moest ik concluderen dat Curtis Stigers samen met de The Forest Rangers, die ook de theme song voor Sons of Anarchy schreven (en er een Emmy-nominatie voor ontvingen), een van de beste covers afleverde.[1] Hun versie van ‘John The Revelator’ klinkt dreigender en zelfverzekerder dan ooit. Dat komt vooral door jazz-zanger (en saxofonist) Curtis Stigers, al zou je zijn gecroon ook snel weer zat kunnen zijn. Met ‘John The Revelator’ zoekt Curtis de diepte, vindt hij rust en leidt hij ons door een oud nummer dat maar weinig verrassingen kent. Dat is oké. Zijn interpretatie blijft niet alleen trouw aan het origineel; hij versterkt de beelden in de serie waarin stoere, in leer gehulde mannen (en een vrouw) op motors rondcrossen en de bedreigingen je om de oren vliegen. Het liedje is een soort mantra, een loop of sample – een zekerheid die representatief is voor ingewikkelde familiebanden en louche praktijken die het daglicht niet aankunnen. Een nummer dat blijft hangen, hoe dan ook.

Komende dinsdag wordt de laatste aflevering van Sons of Anarchy uitgezonden. 

  1. [1]Ook Katey Sagal, naast actrice ook vrouw van SoA-schrijver en regisseur Kurt Sutter, zingt mee op de soundtrack van de serie.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->