nummer van 03/12/2014 door

‘Head Over Heels’ van Sam Amidon

Vreemd, maar het landt wel

Samamidon – Head Over Heels

I wish I could be with you alone
And talk about the weather

Wat is dit? Dit is een ufo.

Waarom zou een experimentele folkartiest Tears for Fears willen coveren? Waarom covert iemand als Sam Amidon ‘Head over Heels’, de hit uit 1985? ‘Head over Heels’ was een typisch 80s succes. Het nummer had de synths, het typische jaren 80 drumgeluid en de poppy melancholie die je van veel succesvolle nummers uit dit decennium kent. In de Tears For Fears-clip zie je dat dit nummer toen ook de juiste kapsels had. Maar ‘Head over Heels’ had vooral ook een fantastische melodielijn. Eigenlijk is het geen wonder dat een experimentele folkartiest die wil zingen.

Sam in zijn R. Kelly-fase

Ik heb al eerder over Sam Amidon geschreven en destijds ook gemeld dat dit een artiest is die weinig scrupules heeft wat muziek betreft. Zijn oude (eerste) website is inmiddels offline, maar ik herinner me top-10 lijstjes waarin R. Kellys Double Up (2007) genoemd werd als “Beste Album November”. Tijdens het concert van Sam Amidon dat ik een paar maanden geleden zag, eindigde de zanger na een hele sterke show met iets net zo eigenaardigs. Het publiek werd gevraagd de volgende zinnen te zingen, in koor: “What a relief to know that we are one, what a relief to know that the war is over, what a relief to know that there’s an angel in the sky, what a relief to know that love is still alive.” De charismatische zanger kreeg moeiteloos het publiek mee, maar de aanwezigen wisten niet of ze moesten lachen of huilen om dit aangedikte hemel-op-aarde-moment. Sam Amidon kondigde natuurlijk ook niet even aan dat het niet een eigen tekst was, maar een coupletje van een tig-jaar oud R. Kelly-nummer. Hij legde gedurende die hele show geen een van zijn grappen uit, maar grappig was het wel.

Sam Amidons ‘Head over Heels’ hoorde ik voor het eerst op het album But This Chicken Proved False Hearted (2007). Het vervreemdende effect was toen ongeveer hetzelfde als bij de R-Kelly-meezinger jaren later.  ‘Head over Heels’ heeft niet alleen een verrassende, on-folky zanglijn, de hoge noten klinken nauwelijks serieus, zeker aangezien de zanger ze nauwelijks haalt.[1] Sam Amidon klinkt als een verloren en verlegen tiener die zijn ongemakkelijke gevoelens uit in zang en muziek. Het is allemaal net een beetje vals en houterig getimed, maar de gekke zang en mooie melodie van het liedje zijn geweldig samen. De wanhopige tekst had daar niet beter bij kunnen passen. Op de achtergrond ontwikkelt het liedje zich subtiel van de eenvoudige gitaarakkoorden naar een onheilspellend geluid, genoeg om de zin “It’s hard to be a man with a gun in your hands” de juiste lading te geven. Sam Amidons ‘Head over Heels’ verbaast me bij iedere luisterbeurt weer. “Something happens and I’m head over heels, don’t take my heart, don’t break my heart.” Dit is een ufo, maar wel een die landt.

  1. [1]Sam Amidons geknepen stem lijkt nog net iets dikker aangezet dan normaal; een Youtube-commentaar onder de video refereert  al – heel terecht en ook heel grappig – naar Elmo.

Tags: , , , , , ,

-->