The Byrds – I'll Feel A Whole Lot Better (Audio)

Wanneer men mij laat kiezen tussen The Beatles en de The Rolling Stones, zal ik waarschijnlijk voor The Byrds gaan. Geen enkele band uit de sixties weet mij meer te boeien dan de mannen uit Los Angeles. Ze pioneerden met hun folk rock en zonder hen hadden subgenres zoals country rock, raga rock en psychedelische rock waarschijnlijk nooit zo geklonken als nu.

Mr Tambourine Man

Gene Clark, zanger en Tambourine Man in de band, schreef het nummer van de dag nog voordat hij doorbrak met zijn band. Zijn toenmalige vriendinnetje was een beetje vreemd en begon de rijzende ster lastig te vallen. Waarschijnlijk kon Clark zelf niet helemaal goed omgaan met de plotselinge roem waarmee hij geconfronteerd werd. De band achtte het niet waarschijnlijk dat het een grote hit zou kunnen worden waardoor het wat oneerbiedig als b-kantje verscheen. Maar de radiozender zagen dat waarschijnlijk anders en draaiden het regelmatig waardoor het alsnog een bescheiden hitje werd.

byrds-Keystone-Hulton-Archi

Van naald tot draad

Het is niet onwaarschijnlijk dat Clark, voordat hij ‘I’ll Feel A Whole Lot Better’ schreef, The Searchers had beluisterd met hun megahit ‘Needles and Pins’. Het nummer kent dezelfde riff en heeft nagenoeg dezelfde opbouw. Wat Clark’s creatie anders maakt dan alle andere nummers over liefdesrelaties uit het verleden is de grote twijfel die in het nummer wordt uitgesproken. Waar normaliter de ene spijt heeft en de ander nog met veel woede of verdriet terugdenkt aan een oude lief, heeft dat woordje probably in het refrein een grote impact op de tekst. Er wordt namelijk getwijfeld. En twijfel kan je gek maken zoals blijkt uit Shakespeare’s Hamlet. Maar twijfel kan je, volgens filosoof Descartes, ook een zekerheid bieden. Zijn spreuk luidde namelijk: “Ik twijfel, dus ik denk, dus ik ben”.

Ik twijfel geen moment aan mijn mening dat dit het beste nummer is uit de indrukwekkende catalogus van de band. Ook weet ik zeker dat de cover van Dinosaur Jr. bij de meeste muziekliefhebbers in goede aarde zal vallen. Of toch niet…

Feel a whole lot better – Dinosaur Jr

Tags: , , , , , , ,

-->