nummer van 25/11/2014 door

‘Wild Horses’ door The Flying Burrito Brothers

Een origineel dat thuiskomt in een cover

The Flying Burrito Brothers "Wild Horses"

Voor een muzikant zijn verschillende redenen om een cover op te nemen. Om je inspiratiebronnen te eren, om even makkelijk een hitje te scoren of simpelweg voor de lol. Maar een cover opnemen omdat het origineel net zo goed van jezelf had kunnen zijn, dat is een heel ander verhaal. Een verhaal dat je eerlijk gezegd eigenlijk nooit hoort, maar wat misschien wel het geval was bij The Flying Burrito Brothers’ versie van ‘Wild Horses’ van The Rolling Stones.

Logeren in Londen

Voor de oorsprong van het nummer, dat in 1971 op het Stones-album Sticky Fingers verscheen, moeten we terug naar 1968. Gram Parsons toerde als gitarist met The Byrds door Europa, die op 7 juli van dat jaar een benefietconcert speelden in de Londense Royal Albert Hall. Het was de bedoeling dat de band de dag erna door zou reizen naar Zuid-Afrika, maar in Londen liet Gram Parsons weten niet mee te zullen gaan. Hij had grote weerzin tegen de apartheidspolitiek en weigerde simpelweg mee te gaan. Zijn bandleden en het management trokken die verklaring overigens in twijfel, ze hadden het idee dat het gewoon een smoes was om met The Rolling Stones te kunnen hangen.

Parsons had eerder dat jaar Keith Richards namelijk al ontmoet toen hij met The Byrds ook al in Londen was. Na zijn besluit om de band te verlaten bleef hij een paar dagen bij Richards hangen, waarbij de basis voor een nieuwe, intensieve vriendschap werd gelegd. Richards verwoordde zijn muzikale bewondering voor Parsons al eens in een mooi stuk in de Rolling Stone:

Like I know the blues, Gram Parsons knew country music — every nuance, every great country song that was ever written. And he could express it all — the music from Nashville and Bakersfield, California, the stuff from Texas — in his singing and songwriting. But he also had intelligence and honesty. That’s the kind of guy I like to hang with. Also, he loved to get stoned. At the time, that was an added plus.

Gram Parsons’ verblijf bij Keith Richards zorgde ervoor dat er steeds meer country-invloeden de muziek van de Stones binnenslopen. Zo ontstonden nummers als ‘Dear Doctor’, ‘Country Honk’ en ‘Dead Flowers’, waarin de southern twang volop aanwezig is.

De Stones in Alabama

Het bracht de Rolling Stones in 1969 zelfs naar de Muscle Shoals Sound Studio in Alabama. In drie dagen tijd werden er drie nummers opgenomen: ‘You Gotta Move’, ‘Brown Sugar’ en ‘Wild Horses’. Alle drie verschenen in 1971 op het album Sticky Fingers, maar ‘Wild Horses’ kwam een jaar eerder al uit. Gram Parsons vroeg de Stones namelijk of hij het nummer niet in 1970 al mocht uitbrengen. Het verscheen dan ook vóór de versie van The Rolling Stones op Burrito Deluxe van The Flying Burrito Brothers.

Jagger Richards Parsons

Mick Jagger, Keith Richards en Gram Parsons in Zuid-Frankrijk (1969).

Over het hoe en waarom hiervan doen verschillende verhalen de ronde. Parsons heeft zelf wel eens verteld dat Keith Richards en Mick Jagger het nummer speciaal voor hem schreven, als dank voor de inspiratie die ze via hem in de countrymuziek vonden. Een andere verklaring stelt dat de Stones hem het nummer stuurden in de hoop dat Sneaky Pete Kleinow van The Flying Burrito Brothers een steel guitar-partij voor het nummer zou willen inspelen.

Wat de uiteindelijke reden ook is, als je luistert naar de versie van The Flying Burrito Brothers hoor je ‘Wild Horses’ toch een beetje thuiskomen. Parsons stem klinkt vermoeid en gepijnigd, wat in combinatie met de wat bescheidener productie veel harder binnenkomt dan de gepolijste vocalen van Mick Jagger. Ook de gitaren in Nashville-stemming komen authentieker uit de verf, hoe mooi de sprankelende twaalfsnarige gitaar van Richards ook is. En natuurlijk horen we hier die steel guitar van Sneaky Pete Kleinow die de Stones zo graag hadden willen hebben. Twee versies van hetzelfde nummer die elk van een wonderbaarlijke schoonheid zijn, maar waarvan er één veel te weinig wordt gehoord.

Tags: , , , , , , , ,

-->