nummer van 24/11/2014 door

‘Picture Me Gone’ van Ariel Pink

In het heden is alles beter

Ariel Pink – Picture Me Gone (Official Video)

“Vroeger was alles beter.” Een cliché dat de meeste van mijn generatiegenoten doet sidderen. Defaitistisch gewauwel dat je meteen alle trek in het heden, laat staan de toekomst, ontneemt. Terwijl we tegenwoordig zoveel dingen beter doen. Producer Steve Albini concludeerde dit jaar tot zijn eigen opluchting dat het probleem met muziek dankzij het internet eindelijk is opgelost. “The single best thing that has happened in my lifetime in music, after punk rock, is being able to share music, globally for free. That’s such an incredible development.” Maar ook aan de kant van de luisteraar zorgt het gratis streamen en delen van muziek voor een revolutie: iedere dag wordt je wereld weer een klein beetje groter. In de jaren 90 was muziek bij jongeren verzuild: je was een gabber, een skater, een alto, een hiphopper, een punker. Deze stereotypen brengen bij velen weliswaar een weemoedige glimlach tevoorschijn, maar het vervagen van subculturen is in principe een goede ontwikkeling. “In mijn klas zingt iedereen alles mee, vindt iedereen bijna alles gaaf en doen ze eindelijk eens niet zo hun best om stoer te zijn,” vertelde een vriend van me die muziekles geeft op een VMBO-school.

Ariel PinkGeesten uit het verleden

Ariel Pink vindt wel dat vroeger alles beter was, maar in plaats van te sikkeneuren, viért hij dit idee juist door in te zien dat we door het heden juist de mogelijkheid hebben om het verleden in perspectief te plaatsen en er het beste uit te pikken. Alleen dat gegeven maakt het heden al meer waard dan het verleden, en hier maakt hij op zijn nieuwste album Pom Pom dan ook gretig gebruik van. In het heden is alles beter, want in het verleden hadden we nog niet zoveel verleden om naar terug te verlangen. Muzikaal pikt Pink van de jaren 60, 70 en vooral 80, met een attitude die bij de gemiddelde alto uit de jaren 90 niet had misstaan (hij werd door een date eens omschreven als een saggy Kurt Cobain) en met technologie uit de jaren 00. Pom Pom is een feest van het verleden, maar klink op geen enkel moment achterhaald of retro. Het is een knettergekke potpourri waarin je het ene moment de manische popmuziek van John Simon of Brian Wilson hoort (‘Plastic Raincoats In The Pig Parade’), daarna ineens een knipoog naar de sadistische duivelsmuziek van King Diamond (‘Four Shadows’) om vervolgens meteen weer gerustgesteld te worden met lekker in het gehoor liggende synthpop die doet denken aan Alan Parsons Project (‘Lipstick’). Elementen uit tijden die muzikaal zogenaamd beter waren, maar tegelijk is Pink minstens zo goed als al die geesten uit het verleden bij elkaar. Dubbelalbum Pom Pom (17 nummers is 69 minuten!) is origineel, overweldigend, gestoord, en op sommige momenten ronduit geniaal.

Ariel Pink, een soggy Kurt Cobain

Ariel Pink, een saggy Kurt Cobain

Diepzinnig

Tekstueel is het album even grillig en extreem. Als een liedje niet over een bad trip gaat, dan is het wel uitgesproken seksueel, maar af en toe laat Pink het zichzelf toe diepzinniger te zijn. Bijvoorbeeld in het mooie, Ultravox-achtige ‘Picture Me Gone’, waarvan begin deze maand een videoclip verscheen. Ariel Pink verplaatst zich in een vader die beseft dat in deze digitale tijd geen fysieke fotoalbums meer bestaan, omdat we alleen nog maar selfies en familiefoto’s maken met onze telefoons. Wat als de harde schijf crasht? Wat als je sterft en je familie je iCloud-wachtwoord niet weet? Ons bestaan wordt langzaam uit de geschiedenis gewist. Was vroeger toch alles beter? Voor de vader in ‘Picture Me Gone’ niet; hij wil helemaal niet herinnerd worden en maakt dit besef ietwat sadistisch duidelijk aan zijn achtjarige zoontje. Stel je maar vast voor dat ik weg ben. Picture me gone.

Look into my camera lens
And straight through me I see that you’re a lot like me
You never get attention
And you never get a pension
Or your dad’s money

Picture me gone

I backed up all my pictures on my iCloud so you can’t see me when I die
I left my body somewhere down in Mexico
Give “Find My iPhone” app a try

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->