nummer van 22/11/2014 door

‘People Got To Be Free’ van The Rascals

I have a dream

The Rascals – People got to be free

Het is 1968. Mede door het Tet-offensief sleept de oorlog in Vietnam nog wat jaren voort. Eén van de belangrijkste gezichten van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, Martin Luther King, wordt neergeschoten in Memphis. Enkele maanden later wordt de democratische presidentskandidaat Robert F. Kennedy, net als zijn broer JFK vijf jaar eerder, neergeschoten. Aan de andere kant van de oceaan wordt de Praagse Lente op bloedige wijze neergeslagen door de militairen uit het Warschaupact. Een blank soulbandje uit New Jersey, dat met onder andere ‘Groovin’ en ‘Good Lovin’ al de nodige megahits heeft gescoord, denkt hardop na over een betere wereld

You should see, what a lovely, lovely world this would be
If everyone learned to live together
It seems to me such an easy, easy thing this would be
Why can’t you and me learn to love one another

Polarisatie

Het is erg makkelijk om dit af te doen als het zoveelste liedje uit het hippietijdperk. Maar als ik het nieuws bekijk, betrap ik mij, anno 2014, nog regelmatig op dezelfde gedachten. Dan heb ik het niet alleen over de brandhaarden, conflicten en door mensen veroorzaakte rampen in de wereld maar ook, veel dichterbij, de polariserende werking van bijvoorbeeld de ontspoorde discussie rond Zwarte Piet en complexere zaken rondom immigratie en integratie. Naïef als ik ben, denk ik dat de wereld er een stuk mooier uit zou zien als we allemaal een beetje rekening houden met elkaar en Moeder Natuur.

Vrijheid en tolerantie

rascNiet dat The Rascals dit alles in gedachten hadden toen ze dit nummer schreven. De mannen hadden namelijk nogal een nare ervaring opgedaan toen hun bus strandde in Florida tijdens een tour door Amerika. De langharige hippies kregen het daar aan de stok met de lokale rednecks. En daar zijn er nogal wat van in deze conservatieve staat. Dat doet overigens verder niets af aan de boodschap want deze is simpel en duidelijk: vrijheid voor iedereen. En het bleef niet alleen bij de woorden uit het nummer van de dag. Zo speelde de band alleen op festivals waar ook Afro-Amerikaanse acts geboekt waren. Voldeed de organisatie hier niet aan, dan kwamen de blue-eyed soul-mannen niet spelen.

All the world over, so easy to see
People everywhere just wanna be free
I can’t understand it, so simple to me
People everywhere just got to be free

Dromen mag.

Tags: , , , , , ,

-->