nummer van 23/11/2014 door Michiel Hietkamp

‘Hemel Valt’ van Typhoon

Muziek is liefde en liefde is de baas

Michiel Hietkamp is voorzitter van CNV Jongeren. De jongerenbond vertegenwoordigt 1500 jongeren op de arbeidsmarkt en mengt zich stevig in de debatten rondom pensioenen, Wajong en jeugdwerkloosheid. Michiel is ook een groot muziekliefhebber. Denk vooral aan GangStarr, Raphael Saadiq, Bruce Springsteen en Vampire Weekend. En The National voor grauwe zondagmiddagen. 

Typhoon – Hemel Valt

“Wow! De Nederlandse Bob Dylan doet het weer”, dacht ik terwijl we over de Brennerpas reden. Onze roadtrip door Italië was prachtig en het album van Typhoon de perfecte soundtrack. Crossen door Duitsland, bergje op en af door Oostenrijk en genieten van het prachtige landschap in Toscane. Wat was ik blij dat ik de laatste dag voor de vakantie toch op mijn fiets was gestapt om dit album te halen.

Lobi da Basi is het tweede album van het Zwolse wonderkind Typhoon. Na zijn debuutalbum Tussen Licht En Lucht uit 2007 waren de verwachtingen hooggespannen. Dit album is een mijlpaal in de Nederlandse hiphopscene door de soulvolle stem van Typhoon zelf, de Zwolse beats en de diepzinnige teksten. Na het album ging Typhoon aan de slag met vele muziekprojecten en deed hij er in totaal zeven jaar over om met een tweede album te komen.

Elk nummer een eigen karakter

Lobi Da BasiLobi Da Basi betekent “liefde is de baas”. Liefde, met alle slechte en goede dingen die eruit voortkomen, staat centraal op het album. De teksten van Typhoon zijn geheimzinnig en bevatten beeldende woorden waarin ik Bob Dylan herken. Het album start rustig met ‘We zijn er’, een nummer dat aanvangt als een auto die niet wil starten. Maar zodra de auto warm is gassen we door. Liefdesproblemen early in de morning die te lang onbesproken zijn geweest. Het is eruit, ze zijn er. Vervolgens wordt in ‘Hemel Valt’, het nummer van de dag, uitgelegd dat liefde God is en God liefde. En dat wanneer God (of Allah) verdwijnt, wij samen deze liefde moeten zullen dragen. Dat zet je aan tot nadenken.

Maar Lobi Da Basi heeft veel meer te bieden, en laat vijf maanden na de release nog steeds nieuwe kanten van zichzelf horen. Na ‘Hemel Valt’ volgt het meest zomerse liedje van de cd: ‘Surfen’. Aan de titel te zien viel dat zomerse gevoel te verwachten, en wanneer je de relaxte beat hoort trap je er zo in. Maar ‘Surfen’ gaat niet over zon, zee en hoe mooi het is om te surfen, het nummer is een metafoor voor een relatie waarin niet meer ‘gesurft’ wordt. De relaxte zang brengt je naar hogere sferen. Deze tegenstrijdigheden en dynamische verrassingen zijn de reden dat Lobi Da Basi dit jaar werd onthaald als zo’n Nederlandse mijlpaal. IJskoud wakker worden met ‘IJswater’, een regelrecht punknummer dat het live enorm goed doet. Zelfreflectie in ‘Glenn 1984’. En dan ‘Zandloper’, een hiphop banger met Jamaicaanse beats. Wanneer Rico ook nog langskomt barst het feestje los, een topnummer voor de reggaeliefhebbers. ‘Sta Me Toe’,  doet me erg aan ‘She knows what she wants’ van GangStarr denken. De thematiek is ook hetzelfde: vrouwen met een sterke eigen wil. Maar uiteraard kan de liefde voor zelfdestructie ook niet op dit album ontbreken; in ‘Ochtend Weer’ worden de hasjiesj, porno en nachten doorhalen van stal gehaald. En telkens die ochtend weer…

typhoon_boeken_topbillin.foto-mic-herb-alonzo (1)‘Vogel’ is het enige instrumentale nummer van de cd, en werd op vakantie doorgaans geskipt door mijn vriendin. ‘Niets Verwacht’ is een duet met de broer van Typhoon, waarin ze een kijk op hun eigen familie geven. Dan is er nog ‘Van de Regen naar de Zon’, over de geschiedenis van Nederland. Deze ballade werd al eerder aan de koning en koningin voorgedragen. Typhoon de troubadour. Maar vooral het laatste nummer ‘Liefste’ gaat door merg en been en vat het centrale thema van Lobi Da Basi perfect samen. De emotie druipt hier af en bij een optreden in Zwolle biggelden er zelfs tranen over het gezicht van de rapper.

Liefde voor muziek

Typhoon weet je in je ziel te raken en laat je niet meer los. Elk nummer heeft zijn eigen karakter en net als de hoes van het album is het een kleurrijk geheel. De nummers zijn heerlijk en live zijn ze nog beter. Wanneer je de kans hebt: ga deze man zien. Hij rockte Lowlands en heeft een live-reputatie van heb ik jou daar. Ik mocht het meemaken in Zwolle, met als kers op de taart een gastoptreden van geheel Opgezwolle. Zijn band is echt fantastisch: een bassist die je in een grungeband zou verwachten, een gitarist die de riffjes uit zijn mouw schudt, een drummer die tweeduizend jaar Afrikaanse ritmes met zich meedraagt en een compleet blaasensemble. Typhoons liefde is baas, maar wat hij op dit moment weet te presteren maakt voor mij liefde voor muziek. En muziek is liefde. Lobi da Musi.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->