nummer van 18/11/2014 door

‘Mustang Sally’ door Wilson Pickett

Vol gas, Spooner

https://youtube.com/devicesupport

Hoewel er natuurlijk genoeg redenen te bedenken zijn om over Wilson Pickett te schrijven, is dat vandaag ondanks de songkeuze niet helemaal het geval. Voor een keer mag hij in de schaduw staan ten faveure van een van zijn medemuzikanten. En voor de verandering is dat ook eens niet gitaarheld Duane Allman, maar toetsenist Dewey Lindon “Spooner” Oldham.

1966 – Muscle Shoals, Alabama

In de FAME Studios zitten producer Jerry Wexler, zanger Wilson Pickett en enkele muzikanten een potentiële cover voor Picketts album te luisteren. Het album zal later de titel The Wicked Pickett dragen, het nummer dat voor een cover in aanmerking komt is ‘Mustang Sally’ van Mack Rice, een zanger met wie Pickett een paar jaar daarvoor nog in The Falcons zong. Iedereen ziet wel wat in het nummer, maar toetsenist Oldham hoort tot zijn schrik in de demoversie die ze beluisteren helemaal geen toetsen voorkomen. Nu is dat voor de gemiddelde luisteraar natuurlijk niet direct iets om van te schrikken, maar voor Oldham betekende het simpelweg dat zijn salaris in gevaar kwam. Geen sessie betekende simpelweg geen brood op de plank. Hij had ondertussen weliswaar best al wat aardige klussen in de FAME Studios gedaan, maar hij had nog steeds elke sessie die hij mee kon pakken hard nodig. Hij besloot daarom dat hij iets moest doen waardoor het nummer niet meer zonder hem kon.

Spooner Oldham [2]Vroem, vroem, vroem

Als je ‘Mustang Sally’ luistert, hoor je natuurlijk tijdens het couplet al de fraaie loopjes van Oldham, maar onmisbaar kun je die nog moeilijk noemen. Daarvoor is de soulvolle stem van Pickett nu eenmaal te aanwezig en de band te goed geolied. Oldham besloot z’n moment daarom pas te pakken toen er ook echt de ruimte voor was. Op 0:49 is het zover: de band valt even stil in een break, terwijl Pickett verder zingt. Oldham laat z’n orgel rustig aanzwellen en grijpt z’n kans net voordat de band weer invalt: hij laat z’n instrument grommen als een motor die drie keer flink gas geeft.

Een beetje flauw? Misschien, maar producer Jerry Wexler vond het geweldig en Oldham had z’n plek tijdens deze sessies veiliggesteld. Gelukkig maar, want wie weet of hij anders nog zo’n glansrijke carrière op had kunnen bouwen. Een loopbaan die te omvangrijk is voor één artikel, maar waarvan je minstens vijf hoogtepunten moet hebben gehoord:

1. ‘When A Man Loves A Woman’ van Percy Sledge

Eigenlijk had Oldham met dit nummer zijn plek binnen de huisband van de FAME Studios al wel verdiend. ‘When A Man Loves A Woman’ was namelijk een paar maanden voor ‘Mustang Sally’ opgenomen en de eerste grote hit voor de studio.

Percy Sledge – When a Man Loves a Woman

2. ‘Cry Like A Baby’ van The Box Tops

Een jaar na de opnames van ‘Mustang Sally’ ging Oldham weer intensief samenwerken met zijn oude vriend Dan Penn. Samen zouden ze uiteindelijk bijna vijfhonderd nummers schrijven, waarvan een flink aantal de hitparades haalde. ‘Cry Like A Baby’ was hun eerste gezamenlijke nummer 1-hit.

The Box Tops – Cry Like a Baby HQ

3. ‘Lonely Women Make Good Lovers’ door Bob Luman

Hoewel Oldhams eerste hits in het soulgenre vielen, was de country hem als geboren blanken jongen uit Alabama natuurlijk met de paplepel ingegoten. Dit nummer, dat hij samen met Freddy Weller schreef, werd een hit in de uitvoering van Bob Luman in 1972 en in 1983 nog eens toen Steve Wariner ‘m zong.

Bob Luman – Lonely Women Make Good Lovers (ORIGINAL 1972 EPIC VERSION)

4. ‘Harvest Moon’ van Neil Young

Oldham en Neil Young werken al sinds Youngs album Comes A Time uit 1978 samen, maar veel fans zien hun hernieuwde chemie op het album Harvest Moon uit 1992 als het beste moment uit die lange muzikale vriendschap.

Neil Young – Harvest Moon

5. ‘Daddy Needs A Drink’ van Drive-By Truckers

Over full circle gesproken: in de jaren zestig en zeventig vormde Oldham samen met o.a. bassist David Hood de fameuze Muscle Shoals Rhythm Section. Bijna veertig jaar later speelt hij mee op een album en tour van diens zoon Pattersons band Drive-By Truckers.

Drive-By Truckers- Daddy Needs A Drink (Brighter Than Creation's Dark)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->