nummer van 17/11/2014 door

‘Constant Conversations’ van Passion Pit

Verleiding en verbroken beloften

Passion Pit – "Constant Conversations" (Official Music Video)

Zanger en keyboardspeler Michael Angelaksos is goed in het verbreken van beloften. Hij kondigde eerder dit jaar nog aan dat we vóór het einde van 2014 een nieuw album van zijn band Passion Pit zouden horen, maar hij lijkt het ondertussen leuker te vinden collaboraties aan te gaan met popzangeressen als Ryn Weaver. Met het vorige album, Gossamer (wat een mooi woord, zo’n mooi woord dat het wel Duits had kunnen zijn, maar het is een Engels woord voor hele dunne spinnenwebjes die je alleen in de herfst kan zien en waar wij geen woord voor hebben, al schreef Gerard Reve eens een verhaal met deze titel), was het niet anders. Angelaksos kondigde het album in augustus 2010 aan voor lente 2011, stelde dat later bij naar januari 2012, om het vervolgens pas in de zomer van dat jaar uit te brengen.

GossamerCocktails in het zwembad

In ‘Constant Conversations’, het beste nummer van Gossamer, zet Angelaksos deze slechte gewoonte in als creatief wapen. Uitstelgedrag en niet nagekomen beloften zijn hoofdonderwerp van deze ontspannen indie R&B-track. Maar ook muzikaal zet de band je een aantal keer op het verkeerde been. De plechtige piano in de intro belooft een dramatisch liedje over een voorbije liefde of misschien zelfs een overleden vriend. In de videoclip zien we een rokende jongen met een bedrukt gezicht wachten voor een kerk, vlak daarna zien we hem mensen innig omhelzen op wat een condoleance lijkt. Na dertig seconden wordt de piano echter afgelost door drums en een synthesizer, die een zwoele beat inzetten die je eerder bij R. Kelly zou verwachten dan bij een groep die haar stijl omschrijft als indietronica. De camera brengt ons naar de achtertuin van het huis, waar jonge mensen ontspannen biljarten, foto’s maken en cocktails drinken in het zwembad. Gelukkig, geen begrafenis. Maar wanneer Angelaksos vervolgens begint te zingen, weten we dat we niet al te opgelucht hoeven te zijn, en dat de hartstochtelijke vrijpartij die de sensuele beat ons toch een beetje beloofde waarschijnlijk niet gaat komen.

Well you’re wrapped up in a blanket and you’re staring at the floor
The conversation’s moderated by the noisy streets below
I never wanna hurt you baby, I’m just a mess with a name and a price
And now I’m drunker than before they told me drinking doesn’t make me nice

We zijn voorgelogen, twee keer, eerst door de intro en toen door de zwoele muziek. Maar iets zegt me dat we beter af zijn dan de arme vrouw waaraan Angelaksos deze verontschuldiging richt. Alcohol heeft hem in zijn greep en verleidt hem telkens opnieuw, zoals de slang uit de Hof van Eden, die in de videoclip op 1:17 zelfs een kleine cameo krijgt.

Cameo’s

Michael Angelaksos

Michael Angelaksos

Met cameo’s wordt in de clip van ‘Constant Conversations’ overigens meer gestrooid. Onder meer acteurs Peter Bogdanovich, Analeigh Tipton, Taryn Manning, David Dastmalchian, Tobias Jelinek en Roger Guenveur Smith komen af en toe een paar seconden in beeld tijdens dit feestje, dat iedere seconde grimmiger lijkt te worden. Tijdens het eerste refrein zien we de hoofdpersoon terug met een glas whisky in zijn hand. Zijn vriendin fluistert iets in zijn oor. Kom op. Vandaag niet. Hou je een beetje in. Op de achtergrond geeft Angelaksos hints. Je herkent ze meteen, de drinkers, en wanneer het weer mis dreigt te gaan: “You can tell by look / by the slightest crook / in the neck or the blink of an eye.” Het meisje geeft haar vriend een kus. Hij loopt door en neemt nog een volle teug.

Interventie

We horen het hem nog beloven, een couplet geleden. “I never wanna hurt you baby.” Het eind van het refrein klinkt nog hoopvol, we horen meer stemmen, alsof de vriendin bijval krijgt van een optimistisch koortje, een interventie. Maar het koortje ebt weg, de bijval gaat naar huis en in het tweede couplet begint een nieuwe episode waarin het stel er samen niet uitkomt.

Now you’re standing in the kitchen, and you’re pouring out my drink
Well there’s a very obvious difference, and it’s that one of us can think
If there’s a bump in the road yeah you’d fix it,
But for me I’ll just run off the road
But tonight you’ve got me cornered, and I haven’t got a place to go

Constant ConversationsVerleiding

In de videoclip lijkt ondertussen iedereen zijn eigen problemen te hebben. De ene helft van de gasten op het feest kijkt zo verleidelijk mogelijk de ruimte in, hoewel hun blikken iets anders verraden: wanhoop. De andere helft lijkt het slachtoffer van al die verleiding, kijkt naar beneden. Het enige dat beide groepen gemeen hebben is de alcohol in hun handen. De hoofdpersoon weet niet meer wat hij moet, staart naar het plafond vanaf de koude badkamervloer waar hij even tot rust dacht te kunnen komen. Angelaksos schijnt wat licht op zijn zorgen: “You never know where some people will go / yeah some people been hurtin’ me.” Hij neemt nog een slok whisky, slaat tegen zijn hoofd, slaat tegen de badkamerspiegel. In de songtekst komt het stel niet tot een oplossing voor het alcoholisme van de hoofdpersoon, in de videoclip evenmin. En ondertussen gaat die sensuele beat maar door, zingt Angelaksos al deze uitzichtloze woorden met een sexy falsetto die voor hele andere woorden bedoeld is. Muzikaal symboliseert Passion Pit de verleiding, het hunkeren, de belofte. In tekst en beeld zien we de gevolgen: belofte maakt schuld.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->