nummer van 15/11/2014 door

‘I’m Movin’ On’ van Hank Snow

Canada Snow Country

Hank Snow – I'm Moving On – 1967.

Dit jaar verscheen “de plaat die we bijna nooit hadden gehoord”. Martijn schreef al eerder over één van de hoogtepunten van dit verder matige album van Johnny Cash. Een andere muzikale uitschieter op dit album is het duet met Waylon Jennings waar Hank Snow’s monsterhit ‘I’m Movin’ On’ op een prettige manier onder handen is genomen.

Zware start

Met het gebruik van het woord ‘monsterhit’ wordt er niets overdreven. Hank Snow stond met dit nummer maar liefst 21 weken op nummer 1 in de country charts. Niet slecht voor een jongetje die op zijn twaalfde van huis wegliep omdat eerst zijn oma en daarna zijn stiefvader hem vrijwel dagelijks mishandelde. De Canadees, die geboren werd als Clarence Eugene Snow, ging werken op zee. Totdat zijn schip bijna verging in een zware storm en Snow dat als een teken van God zag om maar vooral de wateren niet meer op te gaan. Van het geld dat hij met zijn andere baantjes verdiende, kocht hij een goedkope gitaar en leerde zelf het instrument te beheersen.

Nashville

Hank_Snow_1970Voordat hij naar het beloofde land genaamd Nashville verhuisde, trouwde hij eerst nog met de Nederlandse Minnie Aalders met wie hij een zoon kreeg die hij vernoemde naar zijn grootste voorbeeld, Jimmie Rodgers. Hoewel zijn platen inmiddels gedraaid werden door Amerikaanse radiostations duurde het maar liefst vijf jaar voordat hij bij de Grand Ole Opry mocht komen optreden. En dat was alleen maar te danken aan Ernest Tubb die er bij de programmaleiding erop aan had gedrongen die kleine Canadees toch maar eens te boeken omdat hij wel eens heel groot kon worden.

Elvis

Toen hij inmiddels zelf een gearriveerd artiest was, hielp hij ook een onbekende Elvis Presley uit Memphis aan een optreden in uitzending van de Opry. Elvis zag in 1954 eindelijk zijn droom uitkomen. Na het optreden stelde hij Elvis voor aan Colonel Tom Parker, de Nederlandse zakenman met wie hij samen Elvis zou managen. Nog voordat Elvis groot werd, had Parker op een sluwe wijze Snow buitenspel gezet. Wel nam Elvis een aantal jaren later zijn eigen versie op van ‘I’m Movin’ On’. Artiesten als The Rolling Stones, Emmylou Harris, Tina Turner en zelfs Rancids’ Tim Armstrong (die laatste aanklikken op eigen risico) zijn een aantal van de vele anderen die het nummer naar hun hand hebben gezet.

Naast ‘I’m Movin’ On’ is het nummer ‘I’ve Been Everywhere’ die andere grote hit waarmee Hank Snow zijn naam definitief vestigde en wat mij betreft ook zijn beste nummer is. Een behoorlijke uitdaging wanneer je dit  in een karaokebar moet zingen.

Is hij dan overal geweest? In ieder geval in Reno, Chicago, Fargo, Minnesota, Buffalo, Toronto, Winslow, Sarasota, Wichita, Tulsa, Ottawa, Oklahoma, Tampa, Panama, Mattawa, La Paloma, Bangor, Baltimore, Salvador, Amarillo, Tocopilla, Barranquilla, Padilla, Boston, Charleston, Dayton, Louisiana, Washington, Houston, Kingston, Texarkana, Monterey, Ferriday, Santa Fe, Tallapoosa, Glen Rock, Black rock, Little Rock, Okaloosa, Tennessee, Hennessey, Chicopee Spirit Lak, Grand Lake, Devil’s Lake, Crater Lake, Louisville, Nashville, Knoxville, Ombabika, Shefferville, Jacksonville, Waterville, Costa Rica, Pittsfield, Springfield, Bakersfield, Shreveport, Hackensack, Cadillac, Fond Du Lac, Davenport, Idaho, Jellicoe, Argentina, Diamontina, Pasadena, Catalina, Pittsburgh, Parkersburg, Gravellburg, Colorado, Ellensburg, Rexburg, Vicksburg, El Dorado, Larrimore, Atmore, Haverstraw, Chattanooga, Chaska, Nebraska, Alaska, Opelika, Baraboo, Waterloo, Kalamazoo, Kansas City, Sioux City, Cedar City, Dodge City.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->