nummer van 11/11/2014 door

‘Close Your Eyes (And Count To Fuck)’ van Run The Jewels ft. Zack de la Rocha

Sommige inspiratiebronnen blijken onuitputtelijk

Run the Jewels – Close Your Eyes (And Count to Fuck) [Feat. Zack De La Rocha]

Soms heb je het geluk dat er in de studio pure chemie ontstaat. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2012, toen rapper Killer Mike aan zijn album R.A.P. Music werkte. Twaalf jaar daarvoor had hij zijn muzikale debuut gemaakt op Outkasts succesplaat Stankonia en sindsdien aan een mooie eigen carrière gewerkt. R.A.P. Music werd laaiend ontvangen door zowel fans als pers en werd door menig magazine uitgeroepen tot een van de beste releases van 2012. Dat was voor een groot deel te danken aan Killer Mikes samenwerking met producer El-P.

De chemie tussen de twee leidde al snel tot een volgende ontmoeting op El-P’s album Cancer For Cure, waarna een structurele samenwerking werd beklonken onder de naam Run The Jewels. Inspiratie kan vluchtig zijn dus werd het ijzer op het allerheetste moment gesmeed: krap een jaar na hun beide eigen albums lag de debuutplaat van Run The Jewels er al. Een meesterzet, want de magie tussen de twee bleek op die manier nog vers en barstte van de energie. Fans en journalisten kraaiden opnieuw victorie en zo waren Killer Mike en El-P in 2013 wederom verantwoordelijk voor een van de meest bepalende geluiden van hip hop dat jaar.

#RunTheJewels2

Je zou denken er met drie van zulke releases al flink wat kruit verschoten is en dat het duo even rustig gaat zitten broeden op een vervolg, als je dat al zou willen na zo’n debuut. Want hoe vaak zie je niet dat de spontaniteit en chemie in zulke gevallen bij een vervolg toch al snel wat minder is? “Fuck dat”, moet Killer Mike gedacht hebben: nog geen jaar later zagen we op zijn Instagram al een foto uit de studio met daarop El-P en Zack de la Rocha van Rage Against The Machine, voorzien van de hashtag #RunTheJewels2.

Die zelfverzekerdheid werd nog eens verder onderstreept met een geniale marketingcampagne voor het nieuwe album Run The Jewels 2, die tegelijkertijd een mooi eerbetoon was aan de klassieke band tussen hip hop en graffiti. Onder de noemer Tag The Jewels had het duo artiesten van over de hele wereld gevraagd om hun logo opnieuw vorm te geven. De resultaten zijn te zien op Tumblr, inclusief een kaart met alle locaties waar de kunstwerken in het echt te zien zijn, waaronder in Rotterdam.

Run The Jewels - Rotterdam

En de muziek?

Als je al je zaakjes zó goed op een rij hebt, kan het natuurlijk bijna niet meer misgaan. Maar toch, ergens wachtten veel fans RTJ2 met een lichte scepsis af. Velen nemen misschien zelfs al wel genoegen met een plaat die half zo goed is als dat debuut, want dan nog staat je veel moois te wachten. Maar op 27 oktober, de releasedag van Run The Jewels 2, verrasten Killer Mike en El-P opnieuw vriend en vijand.

Hoe het kan is met logische argumenten eigenlijk niet te beredeneren, maar de twee hebben zichzelf in alle opzichten nóg eens overtroffen. De muziek is rijker en gelaagder, met schitterende details verstopt onder diepe subbassen en tussen heldere hihats. De verses zijn hard en rauw maar net zo vaak doorspekt met sarcastische humor en scherpe observaties. Als geheel is de sfeer donkerder dan op het debuut, maar door de productie van El-P is die sound tegelijkertijd aantrekkelijker en toegankelijker.

Run The Jewels 2De plaat klinkt als een bloemrijke ode aan klassieke hip hop, maar is tegelijkertijd een toonbeeld van hoe die sound in 2014 nog steeds fris kan zijn. De visie van Killer Mike en El-P is glashelder, wat uiteindelijk de enige verklaring is voor dit nog eens verder opgeschroefde niveau. De keuze in hun collabs is daar een mooi voorbeeld van. Zack de la Rocha krijgt in ‘Close Your Eyes (And Count To Fuck)’ niet alleen een verse toebedeeld, maar zijn stem wordt daarnaast gebruikt om een vlijmscherpe hook te creëren die je het hele nummer lang moeiteloos in zijn greep houdt. De manier waarop ze verder op de plaat samenwerkingen aangaan met Travis Barker (Blink 182), Gangsta Boo en Boots is net zo slim uitgedacht, wat eigenlijk geldt voor ieder ander moment op de plaat.

Run The Jewels is op 20 december te zien in TivoliVredenburg.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->