nummer van 07/11/2014 door

‘Rodeo’ van Isocracy

Springplank

Isocracy – Rodeo [from Lookout Records 1988] Vinyl 7 – A2

Hoewel Epitaph Records en Fat Wreck Chords heer en meester waren tijdens de derde punkgolf in de jaren 90 is het kleinere Lookout Records het label dat voor mij de grootste stempel op die tijd drukte. Met hun prachtige binnenhoezen waarin de gehele catalogus stond afgebeeld, struinde ik de platenzaken in Nederland om maar zoveel mogelijk platen van dat label op de kop te kunnen tikken.

Lookout #5

EO-Jongerendag

Het nummer van de dag stond op de allereerste single die ik ergens halverwege de jaren 90 aanschafte. Mijn metaldagen waren inmiddels geteld en ik was naarstig op zoek naar de muziek die écht bij mij paste. Via de lokale pinkstergemeente konden mijn vriend Ronald en ik gratis meerijden met een bus vol jonge christenen op hun jaarlijkse bedevaart naar de EO-Jongerendag die destijds nog in het Galgenwaard-stadion in Utrecht plaatsvond. Na het semi-verplichte eerste uurtje worship wandelden wij richting Oudegracht om daar bij stripboekwinkels Blunder en Piet Snot toe te slaan.

Da Capo

Isocracy

Bij toeval liepen we tegen de beste platenzaak aan die Nederland ooit heeft gekend. Bij Da Capo hadden ze alles. Maar dan ook echt alles. Op aanraden van Ronald kocht ik de single van Isocracy. Ik weet nog goed dat het nummer ‘Rodeo’ voor de allereerste keer door mijn Bennekomse zolderkamer knalde. Wat een energie! Wat een lol! Zoiets had ik bij het luisteren naar Pungent Stench en Autopsy nog nooit ervaren. In Isocracy zong Jason Beebout en drumde Al Sobrante, die met respectievelijk Samiam en Green Day veel gebruik maakten van het netwerk wat ze met Isocracy hadden opgebouwd. Hun unique selling point was de enorme hoeveelheid afval die ze meenamen naar shows en waar band en publiek op los konden gaan.

Geld

Met de doorbraak van Green Day had Lookout Records een echte cash cow in handen. Met dat geld werden minder succesvolle en succesvolle bandjes uitgebracht. Hoe ze bijvoorbeeld een band als Pinhead Gunpowder klein hebben weten te houden is mij een raadsel. Billie Joe Armstrong verkocht miljoenen platen met Green Day maar wist met het fantastische Pinhead Gunpowder altijd buiten de schijnwerpers te blijven.

Pinhead Gunpowder – Backyard Flames

De relatie tussen Lookout Records en Billie Joe is inmiddels voorbij. Net als vele andere bands besloten zij, vanwege achterstallige royalty’s, het label te verlaten en hun oude werk elders onder te brengen. Dit was de genadeklap voor het label dat toch al financieel aan de grond zat. Alle medewerkers werden ontslagen en niet lang erna trok oprichter Larry Livermore de stekker er definitief uit. Een einde van een tijdperk.

Tags: , , , , , , , ,

-->