nummer van 06/11/2014 door

‘War’ door Edwin Starr

What is it good for?

Edwin Starr- War (HQ)

‘War’ was al een bescheiden hit, voordat soul-zanger Edwin Starr er een van de belangrijkste protestliedjes van de jaren zeventig van maakte. Luisteraars smeekten Motown om het origineel, opgenomen door Starrs collega’s The Temptations, op single uit te brengen. Niet iedereen was daar even enthousiast over. Starr was tot dan toe een beetje een tweederangs artiest op het label en zag zijn kans schoon. Hij geloofde wél in het nummer. “Mag ik het niet opnemen?”, vroeg hij. En dat mocht.

Het was een goede zet. Starrs versie was een hit vanaf de dag dat het verscheen in de lente van 1970. In de zomer stond het liedje zelfs drie weken op nummer één. Voor Starr betekende het zijn doorbraak. Ook paste hij zijn imago aan zijn nieuw verworven status als protestzanger aan. Meer maatschappijkritische liedjes volgden.

Edwin-starr-war-single-1970Fel

Voor de anti-oorlogsbeweging was het een perfecte soundtrack. Het nummer klinkt fel en geagiteerd, met pakkende leuzen als “War, what is it good for?” en “War can’t give life, it can only take it away”. Het liedje is een boze en schreeuwerige boodschap tegen de imminente vernietiging die onontkoombaar is bij oorlog.

De vorm van de boodschap – pakkend, boos, rauw én dansbaar – is geheel op conto van een van de schrijvers van het liedje, Norman WhitfieldWhitfield is een van de bekendere componisten van Motown en wordt ook vaak verantwoordelijk gehouden voor het Motown-geluid. Andere liedjes van zijn hand? ‘I Heard It Through The Grapevine’ en ‘Papa Was A Rolling Stone’.

Stevig randje

Whitfield nam de hele productie in handen van Starrs ‘War’. Hij paste het nummer in eerste instantie aan op Starrs door James Brown geïnspireerde soul-schreeuw. Daardoor werd het allemaal wat ruiger. Elektrische gitaren, stevige ritmes, koperblazers die het geheel nog een extra stevig randje meegeven. Het werkte.

starr

Uitgeklede versie

The Temptations nam het nummer als eerste op in 1969. Het liedje verscheen op Psychedelic Shack (1970) waarvan alleen het titelnummer een single werd. Aan ‘War’ werd niet veel ruchtbaarheid gegeven. De Temptations-versie is minder intensief, liever en lichter dan het nummer waar Starr niet veel later mee op de proppen kwam.

Toch kent het wat succes bij verschijnen in 1969 en het door anti-oorlogprotest begeesterde Amerika verlangt dat het op single verschijnt. Maar de Temptations wil zijn vingers niet branden aan het liedje door zo openlijk als protestband naar buiten te treden. Dan doe ik het maar, dacht Starr.

Tags: , , , , , , , ,

-->