nummer van 31/10/2014 door

‘Wet Foot Policy’ van Against All Authority

90 miles to a better way of life

Against All Authority – Wet Foot Policy

Dit weekend vindt er weer de jaarlijkse migratie plaats naar het, normaal gesproken, suffe studentenstadje Gainesville in het noorden van Florida. Duizenden bebaarden, houthakkershemden en Hot Water Music – tattoeages rockende Pabst Blue Ribbon-drinkers vanuit de hele wereld zoeken hun tijdelijke heil in een weekendje punkrocken. The Fest weet ieder jaar weer een ongelooflijke line-up rond te krijgen waardoor de thuisblijvers tandenknarsend en met een half oog hun social media in de gaten houden.

Maar buiten dat weekendje in oktober blijft Florida ook een aantrekkelijk gebied voor gelukszoekers van de eilanden die op een steenworp afstand van het beloofde land liggen. Naast de straatarme en vrijwel jaarlijks door natuurrampen getroffen Haïtianen zijn er ook duizenden Cubanen die de oversteek wagen. Nadat er in 1994 ruim 40.000 bootvluchtelingen van het communistische Cuba in Florida aankwamen besloten de Verenigde Staten, onder leiding van Bill Clinton, met Cuba afspraken te maken om de toestroom tegen te houden.

Wet Feet, Dry Feet

Het Wet Feet, Dry Feet-beleid komt op het volgende neer: wanneer een vluchteling op een boot, vlot of ander drijvend vaartuig opgepikt wordt door de Amerikaanse kustwacht, dan heeft deze vluchteling natte voeten en dient deze teruggebracht te worden naar Cuba. Wanneer een vluchteling het vaste land heeft bereikt, dan zijn de voeten droog en mag hij/zij blijven. Dit beleid leidde echter al snel tot bizarre taferelen waarbij vluchtelingen grote risico’s namen om het vaste land te bereiken, waarbij ook de Amerikaanse kustwacht mensen de dood in joeg door er alles aan te doen om de vluchtingen op zee te houden. Het Nummer van de Dag kon daarom ook niet uitblijven.

AgainstAllAuthority

Tooth Fairy

Het uit Florida afkomstige Against All Authority is een politieke skapunkband die zich, naast het maken van muziek, bezig houdt met politieke en sociale kwesties uit de omgeving. De band heeft veel financiële bijdragen kunnen leveren aan lokale initiatieven door benefieten te spelen en delen van hun verkoopopbrengsten te doneren. Ook vroegen ze op hun album 24-hour Roadside Resistance (een steek onder water naar AAA, de Amerikaanse ANWB, die de band heeft aangeklaagd vanwege hun logo) aandacht voor het Tooth Fairy Project waarbij er onderzoek werd gedaan naar de effecten van kerncentrales in het zuiden van Florida op de volksgezondheid. Hierbij werden babytandjes onderzocht en ontdekte men dat het drinkwater in de bevolkte gebieden rondom de kerncentrales enorm hoge concentraties radioactiviteit bevatte.

Daar zullen de bezoekers van The Fest dit weekend weinig last van hebben, aangezien ze meer cheap ass bier dan water zullen drinken. En drinken zullen ze, want in Gainesville is het zomers warm in oktober.

Dillinger Four – Gainsville

Tags: , , , , , ,

-->