nummer van 29/10/2014 door

‘A Brain In A Bottle’ van Thom Yorke

Het einde van de gewone release

Is het zover? Kunnen we niet meer op gewone CD-releases rekenen? U2 zette een paar weken geleden zijn nieuwe plaat – ongevraagd – in je iTunes-lijst, of je daar nu blij mee was of niet. Wie zou er nou klagen? Radiohead deed in 2007 een iets chiquere poging zijn plaat In Rainbows aan de man te krijgen; luisteraars konden destijds online zelf de prijs bepalen voor het album. De digitale verkoop van In Rainbows leverde Radiohead meer geld op dan de digitale verkoop van al hun vorige platen bij elkaar. De release was een mooi gebaar naar de fans, maar ook een doodsteek naar beginnende bands die nog wel een vaste prijs vroegen voor hun werk. Wat is wijsheid?

Drie weken geleden bracht Radiohead frontman Thom Yorke zijn tweede solo-album uit, Tomorrow’s Modern Boxes: een vinyl plus extra’s om te bestellen, of een digitaal album, na betaling te downloaden via je torrent client. Had je nog geen eigen torrent client, dan kon je via de betalingsprocedure BitTorrent installeren. Het was niet onhandig. Maar was het nodig? Het zal wel. Het album was zes dagen na de release in ieder geval al meer dan een miljoen keer gedownload.

coverHoewel je kunt zeggen dat Yorke zichzelf met deze release weer van zijn meest geeky kant laat zien, maakte hij ook nu weer zijn positie tegenover digitale communicatie duidelijk. De promo-email die op 8 oktober verstuurd werd begon als volgt: “Hello you may not have heard I put out a record recently. It’s called Tomorrow’s Modern Boxes. This may be perhaps because you don’t engage with ‘social media’…in which case you have my utmost respect.” Gesigneerd, Thom Yorke.

Sociale media en torrents zijn niet hetzelfde, maar de zoektocht naar hoe je via digitale wegen dichterbij je publiek komt, houdt Yorke duidelijk wel bezig. Nu wilde Yorke dus met torrents experimenteren. Voordeel voor mij was dat ik dankzij de torrent een compact bestand kreeg waar alle nummers, een afbeelding en een videoclip stonden die ik in een keer kon importeren in mijn muzieklijst. Praktisch, maar op zich niks nieuws aan de horizon. Wat me wel over de streep trok was een methode die nooit echt uit de mode zal raken: bovenaan de betalingspagina stond de videoclip van de eerste single van de plaat, ‘A Brain In A Bottle’. En die klonk goed.

‘A Brain In A Bottle’ maakte precies alle nodige nieuwsgierigheid in me los om door te gaan met de betaling. Maar, nog beter: het gaf me het vertrouwen dat Tomorrow’s Modern Boxes niet zou tegenvallen. ‘A Brain In A Bottle’ is een licht up-tempo nummer dat precies het midden houdt tussen iets dat extreem dansbaar en extreem ontspannen is. Het droge drumgeluid tikt van alle kanten op precies het goede moment, terwijl Yorkes mooie kopzang er kalm en toch funky overheen ligt. Het geluid is verfijnd en subtiel; er lijkt steeds iets te kraken, zoals een fijne vinyl dat ook doet en Yorke heeft genoeg dunne stemlagen toegevoegd om bij iedere luisterbeurt nieuwe details te kunnen ontdekken. De vibratie in zijn stem lijkt wel vergroeid te zijn met de opzwellende synthgeluiden. Er zit een zekere teruggehouden energie in ‘A Brain In A Bottle’ waar je misschien van moet houden, maar als dat het geval is, zit je niet stil op je stoel.

Ik heb nu twee artiesten in de iTunes-lijst van mijn nieuwe computer staan: Thom Yorke en U2.

Tags: , , , ,

-->