nummer van 25/10/2014 door

‘Go Rest High On That Mountain’ van Vince Gill

Funeral for a friend

Vince Gill – Go Rest High On That Mountain

De herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan. Het is koud en nat. Deze week voor de eerste keer na de zomer de verwarming aan gedaan. Het zijn dagen waarop ik merk dat de zomerse muziek in de platenkast blijft staan. Geen punkrock of bluegrass voorlopig. Ik heb zin in felle garagepunk en melancholieke country. Dat eerste genre zal hier vast nog voorbij komen. Voor nu ga ik met dat laatste aan de haal.

Keuzes

Met het klimmen der jaren neemt niet alleen het aantal grijze haren in mijn baard toe. Ook het aantal sterfgevallen in de nabije omgeving neemt toe, zodat er vrijwel iedere twee maanden wel een crematie of begrafenis bij te wonen is. Wanneer zo’n dag weer voorbij is, ga ik als vanzelf na hoe de muziekkeuze bij me is geland. Zo vond ik ‘Conquest Of Paradise’ ietwat te bombastisch voor een begrafenis maar Frankie Stubbs ‘My Heart Is Home’  wel een heel mooie, bijzondere en ontroerende keuze. Pharell’s ‘Happy’ schijnt ook regelmatig gedraaid te worden, al heb ik ‘m nog niet tijdens een uitvaart voorbij horen komen.

Uiteraard komt dan de vraag der vragen voorbij: welke muziek moet er gedraaid worden op mijn uitvaart? Elke keer zijn er weer andere nummers die boven komen borrelen. Zo wilde ik op mijn dertiende iets van Metallica voorbij laten komen. Op mijn achttiende was ik er heilig van overtuigd dat men lekker een pitje mocht bouwen op Descendents en Bad Religion. Een jaar of zes geleden ontdekte ik Ralph Stanleys versie van ‘False Hearted Lover Blues’. De tekst heeft weinig tot niets te maken met mijn leven maar bevat een zinsnede die aansluit bij mijn laatste wens:

When my earthly stay is over
Sink my dead body in the sea

The Possum

Toen overleed vorig jaar de legendarische countryzanger George Jones. De begrafenis werd opgenomen voor het radiostation WSM wat ook verantwoordelijk is voor de Grand Ole Opry. Ik was niet onder de indruk van alle eerbetuigingen die voorbij kwamen maar ik moest even slikken toen ik het filmpje van zag waarin Vince Gill met Patty Lovelace één van zijn grootste hits voor zijn goede vriend zong. Dat was althans de bedoeling, maar overmand door emoties wordt de helft van zijn tekst gesproken, gepiept of overgeslagen. Tissues bij de hand?

Vince Gill and Patty Loveless Perform "Go Rest High On That Mountain" at George Jones' Funeral

vince-gill-456-102311

Vince Gill

Waarheen leidt de weg

Gill begon in 1989 aan het nummer toen zanger Keith Whitley in 1989 op 33-jarige leeftijd overleed aan alcoholvergiftiging en maakte het af toen zijn oudere broer Bob stierf vanwege een hartaanval. Het nummer had een enorme impact op de muziekkeuze bij uitvaarten in de Verenigde Staten, zoals ‘Dat Ik Je Mis‘ van Maaike Ouboter op Nederlandse begrafenisplaylists. Het zijn beiden nummers die mensen kracht blijken te geven in moeilijke tijden.

Dus bij dezen: dit nummer zal gedraaid moeten worden op mijn uitvaart. Weten jullie het ook al?

Tags: , , , , , , , , , ,

-->