nummer van 23/10/2014 door

‘Funny How Time Slips Away’ door Jimmy Elledge

Altijd tijd voor een mooi liedje

Funny How Time Slips Away By Jimmy Elledge

Eendagsvliegen, one hit wonders. We bedoelen er vaak artiesten mee die kortstondig populair zijn, om daarna te verdwijnen uit het collectieve bewustzijn van het grote publiek. Jaren later staat zo’n zanger dan op een camping of buurtbingo wat top 40-hitjes te zingen. Schraal bier op tafeltjes om hem heen, de muziek staat op een meegebracht cd’tje, wat bakjes door bier verpeste pinda’s en een handvol mensen die bij dat ene hitje van hem ineens opkijken en tegen elkaar zeggen: “Oh ja, daar was hij van.”

Jimmy_Elledge_-_Funny_How_Time_Slips_Away.170x170-75Jimmy Elledge is een letterlijke one hit wonder. Dat betekent dat hij slechts één keer in zijn leven in de top 40 terecht is gekomen met een liedje. Dat was in 1961.

Chet Atkins

De in 1943 geboren Elledge had als 18-jarig zangtalent een cassette van hemzelf naar producer (en bekende gitarist) Chet Atkins gestuurd. Die zag wel brood in hem en bezorgde hem een plekje op platenlabel RCA waar hij producer was. Elledge nam al snel ‘Funny How Time Slips Away’ op. Met dat nummer haalde hij in 1961 de 22e plek in de Billboard Top 100. Het plaatje ging tot op heden meer dan zes miljoen keer over de toonbank.

Jimmy Elledge tegenwoordig

Jimmy Elledge tegenwoordig

Een echte hit, maar daar bleef het bij. Elledge zal gehoopt hebben op een flitsend begin van zijn muzikale carrière. Na het initiële succes nam hij muziek op voor Hickory Records, bekend van zanger Donovan, en wat kleinere labels. Het echte succes bleef daarna uit. In plaats daarvan verhuisde hij naar New Orleans waar hij nog jarenlang een graag geziene gast was en bleef optreden.

Willie Nelson

Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, moest ik echt opzoeken of ik nou een zwarte of blanke zanger hoorde. Voor een 18-jarige heeft Elledge een schitterende stem, waarvan het lijkt alsof die al vele levensjaren heeft moeten bezingen.

‘Funny How Time Slips Away’ is geschreven door Willie Nelson, jaren voordat hij een bekende muzikant werd. Nelson zou pas in de jaren 70 zijn eerste echte successen boeken. Het nummer is een standard geworden die door tientallen zangers en zangeressen is opgenomen en uitgebracht. Luister maar eens naar de versies van The SupremesElvis Presley, Bryan Ferry en Homer Simpson en Linda Ronstadt. Allemaal zingen ze het op hun eigen manier, maar blijven ze heel dicht bij het origineel. Een echt goed liedje heeft het helemaal niet nodig dat je het als artiest helemaal eigen maakt. Je moet het gewoon met liefde en plezier willen zingen, zoals het bedoeld was.

Tags: , , , , , , ,

-->