nummer van 21/10/2014 door

‘Atomos VI’ van A Winged Victory For The Sullen

Even ademhalen …

A Winged Victory For The Sullen / Atomos VI / Video

Over een maand begint in Utrecht Le Guess Who, een muziekfestival dat misschien wel meer in het teken staat van muziek die je niet kent dan dat het de gebruikelijke haastige tocht langs al je favoriete bands is. Die zijn er met namen als Dr. John, Bonnie ‘Prince’ Billy en Einstürzende Neubauten natuurlijk wel, maar voor de meeste bezoekers zal het programma toch voornamelijk verrassingen bevatten.

Als bezoeker kun je daar op twee manieren mee omgaan: je kunt op goed geluk vier dagen lang de vijftien verschillende locaties afstruinen en maar zien wat je tegenkomt, of je grondig voorbereiden. Ik heb gekozen voor dat laatste en ben zodoende al weken bezig om mezelf met het uitpluizen van de Le Guess Who-playlist op Spotify enige houvast voor die vier dagen te bieden.

Een baken van rust

De voorpret in de vorm van een enorme ontdekkingstocht is op die manier al groot, waarbij A Winged Victory For The Sullen een van de eerste acts was waar ik wat langer stil bij stond. Allereerst natuurlijk vanwege die poëtische naam, maar vooral omdat het een baken van rust is tussen alle andere muziek. Niets ten nadele van al die genre-overschrijdende bands en innovatieve acts, maar je hersenen krijg aardig wat impulsen te verwerken. Bij A Winged Victory For The Sullen mogen ze even helemaal uit.

AWVFTS_AtomosVIIEPDat is voornamelijk te danken aan de chemie tussen Dustin O’Halloran en Adam Wiltzie, die met z’n tweeën A Winged Victory For The Sullen vormen. De brug die het duo slaat tussen klassiek en ambient is zo vanzelfsprekend dat het klinkt alsof die er altijd al is geweest, maar niemand wist waar die lag. Begin deze maand verscheen hun tweede album Atomos, de begeleidende muziek voor een gelijknamige dansvoorstelling van Wayne McGregor.[1] En gek genoeg was de plaat, in contrast met de rustgevende muziek, nogal een haastklus voor de band.

Carte blanche

De aanlooptijd voor hun debuut uit 2011 was namelijk ruim vier jaar geweest, gerekend vanaf het moment dat ze elkaar in Italië ontmoetten. Wiltzie was op tour als gitarist met Sparklehorse en componist O’Halloran werd door een vriend meegenomen naar een concert van de band in Bologna. De twee ontmoetten elkaar backstage en kwamen al pratend op het idee voor A Winged Victory For The Sullen. Er werd vrijuit geëxperimenteerd met rijen piano’s in verschillende ruimtes, waaronder de oude DDR-radiostudio’s, om zo tot een ultiem geluid te komen waarbij kalmerende melodieën over een wollig tapijt van diepe bassen stromen. In totaal werd er ongeveer twee jaar aan de plaat gewerkt.

Dat was anders bij de opnames voor Atomos, een opdracht die voortkwam uit het feit dat choreograaf Wayne McGregor zijn dansers van het Londense Royal Ballet liet opwarmen op de klanken van A Winged Victory For The Sullen. Een opdracht die ze aannamen op hartelijk aanbevelen van producer en vriend Ben Frost. Vanaf dat moment hadden ze vier maanden om de ogenschijnlijk onmogelijke klus te klaren.

A Winged Victory For The Sullen

Om het nog lastiger te maken lag er ook niet echt een duidelijke opdracht. Sterker nog, het duo kreeg volledig de vrije hand om te doen wat ze wilden, met slechts wat filmpjes, foto’s en woorden van McGregor die als inspiratie moesten dienen. Binnen twee maanden was de muziek geschreven en in grote lijnen is dat ook wat er uiteindelijk op plaat en in de voorstelling terecht is gekomen. Een onmogelijke haastklus die eigenlijk niet beter uit had kunnen pakken.

 A Winged Victory For The Sullen is op zaterdag 22 november te zien tijdens Le Guess Who in Utrecht.

  1. [1]Bij veel lezers waarschijnlijk bekend vanwege deze choreografie voor Radiohead.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->