nummer van 18/10/2014 door

‘Saturday Satan Sunday Saint’ van Ernest Tubb

I Don’t Roll On Shabbos!

Ernest Tubb – Saturday Satan, Sunday Saint

“Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt”. Na zes dagen hard werken aan de nummers van de dag is het nu tijd om, naar oudtestamentisch gebruik, de zaterdag te beleven als rustdag. Op sjabbat mag er niet gewerkt worden. Hierdoor ben ik genoodzaakt mijn vrijdagmiddag te gebruiken om dit stukje te tikken. En dat terwijl de traditie, een woord wat anno 2014 een nare bijsmaak heeft gekregen, van een heilige zaterdag al flink wat eeuwen geleden is losgelaten en is ingeruild voor de zondag.

Oordeel niet

Ernest Tubb wijst, in het nummer van vandaag, beschuldigend met zijn vinger naar het hypocriete gespuis dat de hele week alle geboden aan hun laars lapt om vervolgens op zondag vooraan in de kerk te zitten. “Oordeel niet, opdat gij niet geoordeeld wordt.” Tubb lapt dat laatste gebod aan zijn cowboylaars wanneer hij de andere kerkgangers de maat neemt. Opmerkelijk, aangezien hij er zelf voor zorgde dat het zondagochtend nog lang onrustig bleef in Nashville.

charletontubb11

Midnight Jamboree

In 1947 opende hij namelijk zijn eigen platenzaak: Ernest Tubb Record Shop. Hij was al vier jaar een ongekend populair lid van de Grand Ole Opry, de wekelijkse radioshow met de populairste countrysterren, en zag dat steeds meer mensen behoefte hadden aan een centrale plek waar ze countrymuziek konden kopen. Hiervoor waren het de warenhuizen die mensen in die behoefte voorzagen. Als locatie koos hij een oud pand in downtown Nashville. Niet op zomaar een plek. Recht tegenover het Ryman Auditorium, een voormalige kerk waar de Grand Ole Opry Show werd opgenomen. De bezoekers kwamen vrijwel vanzelf. Toch bedacht Tubb een slimme truc om nog meer klandizie binnen te halen. Op zaterdagavond nodigde hij de artiesten, die in de Ryman hadden opgetreden, uit om in zijn winkel op te treden. De Midnight Jamboree ging tot in de vroege uurtjes van de zondag door.

Webb Pierce "I Got Religion On A Saturday Night"

Hypocriet

Zijn generatiegenoot Webb Pierce was wat strikter in zijn geloof wanneer we het bovenstaande nummer moeten geloven. Ook hij had een week hard gewerkt. Zijn ware geloof behoedde hem er echter voor om op zaterdag niet het lichte vertier van muziek en dansen op te zoeken. Wellicht was het nummer bedoeld als belediging naar de Opry en de Ryman, ook wel bekend als de Mother Church of Country Music. Pierce heeft eenmalig op deze planken mogen staan maar koos er zelf voor om verder niet met de Opry in zee te gaan omdat de organisatie een commissie verlangde voor zijn boekingen.

Sowieso was de alcoholist Pierce geen schoolvoorbeeld van een vroom man. Met zijn potsierlijke zwembad in de vorm van een gitaar en zijn met zilveren dollars en pistolen versierde auto voldoet hij aan de beschrijving die Tubb geeft in het nummer van de dag.

Come Monday morning and he’s back to a life of sin.

Tags: , , , , , , ,

-->