nummer van 17/10/2014 door

‘Good Friday’ van The Black Crowes

Dag van berouw

The Black Crowes Good Friday

De afgelopen week, beginnend op de zondag, reisden wij van Miami, Florida (Marion Williams), via Jacksonville, Florida (Lynyrd Skynyrd), naar New York – Queens (Simon & Garfunkel) en Brooklyn (Harry Nilsson) – met tussendoor nog een uitstapje naar San Fransisco (NOFX). Sommigen zouden zeggen: een alleraardigst reisje door het muzikale Amerika. Ik zeg: een roadtrip van niks. Als je al naar de Verenigde Staten trekt voor muzikale inspiratie en de rest van de wereld buiten beschouwing laat, kun je de meer dan vijfduizend kilometer tussen San Fransisco en Miami niet zomaar met oogkleppen op voorbijrijden.

Sta bijvoorbeeld eens stil in Georgia, op de geboortegrond van The Black Crowes, en luister naar hoe zanger Chris Robinson en zijn gospelkoor invulling geven aan die “oh zo geliefde vrijdag” waar Johan het gisteren over had terwijl hij de donderdag met een liedje van Harry Nilsson de pan in hakte. ‘Good Friday’ (Three Snakes and One Charm, 1996) is een break up-song bij uitstek, een die de tranen over je wangen laat biggelen alsof het weekend niet al trappelend voor de deur staat. (Hoewel dat weekend weinig meer biedt dan een leeg bed vol tissues en elke vezel in je lichaam verlangt naar de ellenlange Pietendebatten en saaie kantoorklussen van de maandag – zie ook: ‘Thank God It’s Monday’ van begin deze week.)

Goede Vrijdag: de dag dat Jezus stierf, de dag dat Judas berouw toonde voor zijn verraad en zich verhing. Is het deze vrijdag waar Chris over zingt, waarmee hij zijn ex-geliefde confronteert? Om welke subtiele hint gaat het hier? Het eerste couplet windt er alvast geen doekjes om. Het einde van de relatie is onvermijdelijk, ondanks dat het lang goed leek te gaan. De twee geliefden zullen elkaar gedag zeggen op straat, maar daar blijft het bij, ze vervolgen daarna als vanzelfsprekend hun weg. Het zal ongemakkelijk zijn, zingt de zelfbewuste Chris, maar ook dat gaat voorbij, want ja, soon you’ll have a new boy to sing you songs. Vergiffenis kan ze wel vergeten, net als dat hij de schuld niet op zich neemt. Sorry trouwens, vervolgt hij bijna cynisch, dat het er eerder niet van kwam. Morgen ben ik ook druk, waarom kan ik niet zeggen, en zaterdag is niet handig want dan heb ik een show. Chris Robinson zingt het bijna vanuit zijn tenen, croont over slechts één dag waarop contact (hereniging?) mogelijk zal zijn: I will see you on Good Friday – de dag dat je berouw toont.

I will not forgive you
Nor will I accept the blame
I will see you on Good Friday
On Good Friday

Toevallig is er ook een ander liedje met dezelfde titel – ‘G.O.O.D Friday’ – van nog zo’n artiest uit Atlanta, Georgia: Kanye West. Voor als je de vrijdag meer als vrolijke opmaat naar het weekend ziet.

G.O.O.D Friday – Kanye West Big Sean Kid Cudi Charlie wilson

Tags: , , , , , , , ,

-->