nummer van 16/10/2014 door

‘Here’s Why I Did Not Go To Work Today’ van Harry Nilsson

Het enige dat je vandaag kunt doen, is drinken

Nilsson – Thursday (Here's Why I Did Not Go To Work Today)

Voordat ik Harry Nilssons muziek leerde kennen, wist ik eigenlijk maar één ding van hem. In zijn Londense appartement stierf in 1974 Mama Cass, een van de zangeressen van The Mama’s & The Papa’s. Vier jaar later overleed in hetzelfde appartement The Who-drummer Keith Moon. Toen heeft Nilsson de flat maar aan de gitarist van The Who, Pete Townshend, verkocht en keerde hij terug naar zijn Los Angeles.

Nilsson in het kort

LA was de stad waar hij en zijn moeder in de jaren veertig naar toe verhuisden vanuit Brooklyn, nadat vader Nilsson moeder en kind had verlaten. Ze hadden het niet breed in Los Angeles, dus stopte Nilsson op jonge leeftijd met school om geld te verdienen. Dat deed hij tot 1960 bij het Paramount Theatre waar hij piano leerde spelen van de artiesten die er optraden. Het is het begin van een rijk oeuvre, belangrijke fans (John Lennon en Paul McCartney waren grote fans en vrienden) en weinig poespas. Nilsson is voornamelijk een studio-artiest en houdt niet van media-belangstelling. Maar hij heeft succes met zijn muziek; van singles en albums tot muziek voor film en tv.

Zo’n verhaal kan natuurlijk niet zonder ongeluk. Dus… In 1990, na een mislukt filmproject, komt hij er achter dat zijn financieel adviseur al zijn geld heeft achtergehouden. Hij en zijn vrouw blijven achter met driehonderd dollar op de bank en een hoop af te betalen schulden. Vier jaar later overlijdt hij aan hartfalen. Nilssons levensverhaal in het kort.

Nilsson in Londen (1972).

Nilsson in Londen (1972).

Ongrijpbaar

In 1976 had Nilsson het ook niet makkelijk. Een jaar eerder heeft hij zijn stembanden flink beschadigd en de platen die hij uitbrengt, leveren maar weinig succes op. Hij banjert door LA, vaak dronken, wordt uit cafés gegooid en blijft maar opnemen. In twee jaar tijd komen er vier platen uit. Een van die platen is Sandman (1976). Mooie melodieën, mooie liedjes, maar met een blije gekte die de plaat ergens toch ongrijpbaar maakt.

Donderdag is een luie dag

Op die plaat staat ‘Here’s Why I Did Not Go To Work Today’. Het is een aanklacht tegen donderdag. Die dag is het gewoon niet, nooit. Lui, langzaam, de dag zou zinken als die een boot was, met zijn gekke manier van ‘hallo’ zeggen. Woensdag is tenminste nog het midden van de week en op vrijdag krijg je betaald (althans toen). Maar donderdag?

Ik snap Nilsson wel een beetje. Wat doet die donderdag nou? Tja. “When I’m feeling Thursday, I go and have a drink”, zingt Nilsson in het nummer. Dat is zo’n beetje het enige dat je kunt doen en dus ook een raad die ik wel eens opvolg. Met het weekend aan de horizon en slechts nog een dagje werken, word je soms gewoon wat overmoedig. Na een lange avond met te veel alcohol en een nacht met te weinig slaap, wordt het ineens die oh zo geliefde vrijdag. Eindelijk, maar man hey, wat vervloek ik die donderdag dan soms.

Tags: , , ,

-->