nummer van 12/10/2014 door

‘It’s A Shame To Work On A Sunday’ van Marion Williams

Met dit liedje is werken op zondag geen ramp

Marion Williams – It's A Shame To Work On Sunday

Over geen enkele andere dag zijn zoveel liedjes geschreven als de zondag. Hoe dat kan? Met een klein beetje psychologie van de koude grond kom je al een heel eind. De betekenis van de zondag verandert je hele leven: van het verplichte familiebezoekje in je zondagse kleren tot die dag dat jouw kleinkinderen even langskomen. Tussen die twee zitten nog een hoop varianten op basis van leeftijd en levensstijl. Allemaal voer voor mooie liedjes.

Een zondagse kater

Neem dit nummer bijvoorbeeld. Johnny Cash beschrijft in ‘Sunday Morning Coming Down’ heel mooi die ochtenden dat je wakker wordt met een enorme kater. De knallende koppijn, het zoeken naar kleren die nog enigszins schoon zijn en de eerste ontmoeting met de buitenlucht die onwerkelijk aanvoelt. Dan een sigaret en het kijken naar de mensen die al echt iets van hun dag maken. Herkenbaar, toch?

Johnny Cash – Sunday Morning Coming Down

De rustige zondag

Als kind al, maar ook nu, hou ik van lange wandelingen op een zondag. Het klinkt ontzettend truttig, maar een groot deel van de NS-wandelingen (van het ene station naar het andere, voor mensen zoals ik die geen auto hebben) heb ik inmiddels al gedaan. Enkele van mijn favorieten zijn die van Santpoort-Noord naar Overveen door De Kennemerduinen, of die van van Bussum-Zuid naar Weesp door verschillende landgoeden en de Ankeveense plassen, en de wandeling die van én naar Station Assen gaat, via de hunebedden in Rolde. Nick Drake’s ‘Sunday’ is daar een perfecte soundtrack voor. De rust, mooie natuur, de opgewektheid en het comfortabele ritme doen me in alles denken aan zo’n wandeling.

Nick Drake – Sunday

Wentelteefjes op zondag

De mooiste zondagen zijn natuurlijk die onbezorgde uit je kindertijd. Dat je al om 6 uur ’s ochtends beneden zat in je pyjama met je lievelingsspeelgoed, -boek of te kijken naar tekenfilms op tv. Rond een uur of 7, half 8, kwam dan mijn vader beneden en als we geluk hadden maakte hij wentelteefjes en warme chocolademelk terwijl mijn zusjes en ik naar een Scandinavische kinderfilm keken.

.. to work on a Sunday

marion-williams-france-65

Ooooooooooooooh!

Maar vandaag geen wentelteefjes, geen wandeling, geen kater en geen kinderfilms in de vroege ochtend. In plaats van een lekkere zondag werk ik een dagje thuis [voeg technisch en saai verhaal in over upgrade van websites]. “It’s a shame to work on a Sunday”, zingt de bekende gospelzangeres Marion Williams.

Williams is lang niet zo bekend als bijvoorbeeld een Aretha Franklin of Sister Rosetta Tharpe. Dat is eigenlijk pas a shame. Haar stem is namelijk echt fantastisch. Een bereik waar veel mensen jaloers op zijn, een kracht die luisteraars angst inboezemt, en een verschijning – handen in de heupen en zingen maar – die dat alles nog eens versterkt.

Williams, geboren in 1927 in Miami, kwam uit een arme en streng-christelijke familie. Ze moest op jonge leeftijd school verlaten om samen met haar moeder in de wasserij te werken om de kost te verdienen. Dat ze vroegtijdig van school moest, bleef haar haar hele leven bij. Daarom haalde ze op 60-jarige leeftijd alsnog haar college degree.

Trouw aan gospel

De muzikale carrière begon min of meer per toeval. Op 19-jarige leeftijd werd ze ontdekt door gospelzangeressen Clara en Gertrude Ward. Williams werd een van The Famous Ward Singers. Dit was haar opstapje naar een rijke solocarrière. Ondanks dat haar vaak geadviseerd werd om andere wegen in te slaan naar populairdere genres, want dat zou haar meer bekendheid opleveren, bleef Williams de gospel haar hele leven trouw.

Vandaag galmt dit nummer de hele tijd door mijn hoofd. “It’s a shame to work on a Sunday”, zingt ze nog eens op daverende en gebiedende wijze. Niet echt, antwoord ik haar in gedachten, en al helemaal niet als ik dit soort muziek kan luisteren.

Tags: , , , , , ,

-->