nummer van 11/10/2014 door

‘Don’t Care’ van Obituary

Geitenwollensokkenmetal

Obituary – Don't Care (official Music Video)

Milieubewust en onbaatzuchtig. Je kan het je haast niet voorstellen van de band die mede het death metal-genre bepaalde in de vroege jaren 90. Hun doorbraakalbums Slowly We Rot en Cause Of Death brachten de band naar de top van een genre wat nou niet echt bekend staat om fijngevoelige teksten. Het was bloed, dood, gore en satan wat de klok sloeg. Obituary was daarop geen uitzondering, zoals je kunt merken wanneer je de teksten van eerder genoemde platen erop naslaat. ‘Stinkupuss’ van het debuutalbum Slowly We Rot is zo’n tekstuele parel:

Here.
Lie alone.
Death will come to rot your soul.
Glories leaving you at the plow.
Rotting.

Zwerfkatten

Met teksten die doen vermoeden dat ze geschreven werden door harde, duistere en ruige mannen is het wellicht verbazingwekkend dat juist deze band verbonden is met het meest vertederende stukje metalnieuws wat de afgelopen jaren bij mij is blijven hangen. Drummer Donald Tardy zet zich namelijk in voor de straatkatten in Tampa, Florida. Tardy ontfermt zich over de duizenden straatkatten door hen eten te geven, te vangen om te steriliseren of te castreren, te laten adopteren of hen van veterinaire hulp te voorzien. De naam van dit prachtige initiatief? Metal Meowlitia! Lief en daadkrachtig!

542069A8-obituary-discuss-new-album-songwriting-cycle-touring-and-more-audio-interview-streaming-image

Milieubewust

De band schudde echter al eerder de death metal-clichés van zich af door met het nummer van de dag op de proppen te komen. De opener van de plaat World Demise uit 1994, met een door muziekzender TMF regelmatig uitgezonden videoclip, is een aanklacht op de mens die de wereld ernstig vervuilt. Een boodschap die, in elk geval in mijn ogen, veel angstaanjagender en dringender is dan de mogelijke komst van de Antichrist of een naderende zombie-uitbraak.

Nu waren de mannen van Obituary niet de eerste Floridianen die zich zorgen maakten om het milieu. In 1976 verscheen Lynyrd Skynyrds album Gimme Back My Bullets met de schitterende ballad ‘All I Can Do Is Write About It’ waarin Ronnie Van Zandt zingt over het oprukkende asfalt en het daarmee samenhangende gevaar voor de mooie natuur in Dixie. Hij schreef het in een tijd waarin steden in het Zuiden door de opkomende industrie zich in rap tempo uitbreidden, wat grote gevolgen had en heeft voor mens en dier en natuur in de omgeving.

Lynyrd Skynyrd – All I Can Do Is Write About It

Milieubewustzijn en onbaatzuchtigheid. Fijne ingrediënten voor gave muziek. Al mag er van mij ook over ingewanden, de Apocalyps en andere, gezellige onderwerpen gegorgeld worden.

Tags: , , ,

-->