nummer van 06/10/2014 door

‘Killer / Papa Was A Rolling Stone’ door George Michael

Vijf versies in vier jaar

Killer-Papa was a rolling stone

Met de vele versies die van het nummer ‘Killer’ zijn gemaakt, is het lastig een favoriet te kiezen. Toen George Michael op 1 december 1993 voor de eerste keer Wembley Arena aandeed voor een soloshow, zorgde hij in ieder geval voor een van de meest soulvolle, swingende uitvoeringen. De redenen: het fantastische gospelstuk in het midden (3:12), zijn dansmoves, zijn pak, zijn kapsel, de achtergrondzangeressen, het hele stadion dat meezingt en – duh – de toevoeging van een hete cover van de Temptations-hit ‘Papa Was A Rolling Stone’. Een combinatie die bruist en stoomt, maar eentje die nooit tot stand had kunnen komen zonder een andere combinatie, die bijna vier jaar eerder werd gevormd met een ontmoeting elders in Engeland.

Adamski feat. Seal

De toen nog hitloze zanger Seal ontmoette acid house-dj Adamski op oudejaarsavond 1989 tijdens een illegale rave-party in Northamptonshire. Adamski was een kleine held in de underground scene, Seal had net een jaar met verschillende bluesbands door Azië gereisd maar was nu vastberaden rijk en beroemd te worden. Hij sprak Adamski aan na zijn dj-set, die zich tegenwoordig nog herinnert hoezeer hij onder de indruk was van de ambitieuze zanger: “He approached me to tell me he was a singer. Just hearing the things he was talking about, I thought he was brilliant.” Niet lang daarna kwam het duo samen om wat onvoltooide muzikale ideeën door te nemen. Adamski liet Seal een instrumentaal nummer horen, dat hij ‘Killer’ had genoemd omdat het hem geschikt leek als soundtrack voor een moordscène. Er is niet veel fantasie voor nodig om je voor te stellen hoe die ontmoeting moet zijn geweest. Adamski drukt op play, een monster van een baslijn knalt uit de speakers als het op hol geslagen hart van een bronstige bigfoot, Seals mondhoeken krullen omhoog, zijn hoofd knikt ruig mee op de maat en hij begint te zingen met die hese, zwierige stem die hem niet lang daarna naar de wereldtop zou brengen. In 2013 herdacht de zanger het moment in een interview met The Guardian:

When he played me the instrumental for Killer, I instinctively sang some verses I’d written over the funky introduction – but something was missing. I remember going home and hearing this squiggly keyboard line buried in the track, so I sang the “solitary brother” hookline over that. I remember calling Adam and saying: “You’ve got to let me sing this new bit.”

Seal maakte de tekst af en nam alles in één take op. De zin “Solitary brother, is there still a part of you that wants to live” werd een van de beste hooks uit 1990. ‘Killer’ werd zo’n grote hit dat het de grote radiostations in Engeland dwong om de grote acid house-boycot te staken, die ze hadden ingezet wegens het xtc-imago dat het genre had gekregen. Seal werd in één klap een wereldberoemd zanger en zou met singles als ‘Crazy’ en ‘Kiss From A Rose’ nog lang niet uit de hitparades verdwijnen.

Adamski & Seal – Killer (Full Length Video)

Seal solo

Ondanks het gigantische succes van ‘Killer’ zou de strakke housebeat George Michael niet kunnen inspireren om er de soulvolle versie van te maken die hij uiteindelijk in Wembley uitvoerde. Daarvoor was een tussenversie nodig, een opname die de immense potentie van Adamski’s funky baslijn en Seal’s catchy melodie nog beter zou verraden. Seal zag deze potentie zelf uiteraard wel, en hij legde hem bloot in een rockende versie van ‘Killer’ die hij opnam voor zijn debuutalbum, waar ook ‘Crazy’ op zou verschijnen. Meer echte instrumenten, minder kille housebeats. Seals soloversie uit 1991 is inmiddels even legendarisch geworden als het origineel.

Seal – Killer + lyrics

Freddie Mercury Tribute Concert

In 1990 was ‘Killer’ nog een acid house-nummer, in 1991 kreeg het een flinke scheut pop en rock mee. 1992 zou een nieuwe episode in de nog prille levensloop van het nummer betekenen, toen George Michael een eerbetoon aan de net overleden Freddie Mercury mocht brengen in Wembley Stadium. Natuurlijk speelde hij enkele Queen-nummers, maar was er ook ruimte in zijn korte set voor ander materiaal. Dat hij ondanks deze beperkte tijd koos voor een nummer van Seal in plaats van een hit van hemzelf, laat zien hoezeer hij onder de indruk was van ‘Killer’ en hoeveel vertrouwen hij erin had dat hij met zijn eigen stijl iets toe te voegen had aan de al bestaande twee versies. Een vijf minuten durende ‘Killer’ ging over in een zinderende versie van ‘Papa Was A Rolling Stone’, waardoor Wembley in totaal elf minuten lang aan het swingen was en het rouwen om Freddie Mercury even mocht vergeten.

George Michael – Killer (Papa was a rolling stone)

P.M. Dawn remix

Toen de ‘Killer/Papa’-combinatie George Michael na een jaar toeren nog steeds niet verveelde, besloot hij deze perfecte mashup op single uit te brengen. De Amerikaanse rappers van P.M. Dawn mochten een aantal remixes maken en wisten de uitvoering van het Freddie Mercury Tribute Concert voor de radio terug te brengen naar een compacte viereneenhalve minuut. Er werd een videoclip geschoten waarin George Michael zelf niet voorkwam, maar die ‘Killer’ wel voor de derde keer in drie jaar in de hitlijsten bracht. Het was inmiddels 1993.

George Michael – Killer / Papa Was A Rollin' Stone

Live in Wembley

George Michael, Wembley 1993Aan het eind van 1993 kwam George Michael terug naar Wembley, dit keer voor een volledig solo-optreden om het Concert For Hope Of Aids af te sluiten. De hele band had ‘Killer/Papa’ inmiddels onder de knie en als een niet te stoppen soulmachine raasden zanger, muzikanten en achtergrondzangeressen door de gelikte versie die bovenaan deze pagina staat. Er was nogal wat voor nodig: de ontmoeting van ravers Seal en Adamski, de muzikale invulling van Seal op zijn soloalbum, de live-cover als eerbetoon aan Freddie Mercury en uiteindelijk de remix van P.M. Dawn. Na vier versies in vier jaar was ‘Killer’ gekneed en gekleid tot een perfect nummer. George Michael en zijn band maakten hem op 1 december 1993 af met een perfecte uitvoering.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

-->