nummer van 04/10/2014 door

‘I Got A Line On You’ van Spirit

De kracht van familiebanden

SPIRIT- "I GOT A LINE ON YOU" (W/LYRICS)

Het komt niet vaak voor dat er nog over Randy California of zijn collega-rockers van Spirit wordt geschreven. Natuurlijk hebben zij hun sporen verdiend, maar ze zijn ergens in de subtop blijven steken. Wellicht is de roem uitgebleven wegens het feit dat vrijwel ieder album totaal anders klinkt. Daardoor wisten ze nooit een grote, maar vooral vaste, groep fans te krijgen. Echter, in 2014, zeventien jaar na het laatste teken van leven, staan ze ineens weer volop in de schijnwerpers.

Familie

Het was de tweede dag van 1997 dat Randy California de onstuimige zee bij Hawaï indook om zijn zoon te redden. Met zijn laatste krachten kreeg hij zijn zoon veilig op de kant, maar moest dat met de dood bekopen.
Vele jaren voor het moment dat de zee hem opslokte, vroeg Randy op 17-jarige leeftijd aan zijn 44-jarige stiefvader en drummer Ed Cassidy of deze bij zijn net opgerichte band Spirit te wilde komen spelen. Het leeftijdsverschil maakte Randy niet uit, ook niet toen hij met Jimi Hendrix in Jimmy James and The Blue Flames speelde. Randy was toen pas 15 jaar jong.

Stiefpa Ed was geen muzikaal lichtgewicht. Hij had een aantal jaren eerder met niemand minder dan Taj Mahal en Ry Cooder de band Rising Sons opgericht.

album-the-best-of-spirit1

Nature’s Way

De enige echt grote hit dat Spirit ooit heeft gehad, is het nummer van de dag. Een heerlijke sixties rocker met prachtige samenzang die het zowel bij de soldaten in Vietnam als bij de thuisblijvers in Amerika goed deed.
Meer hits zou de band niet scoren. Het prachtige ‘Nature’s Way’ van het album Twelve Dreams Of Dr. Sardonicus uit 1970 had een hit moeten zijn, ware het niet dat het nummer een sterk politiek geladen boodschap bevat, waarin Randy California profetisch vertelt over de destructie van de aarde door menselijk handelen. Een boodschap die helaas nog altijd relevant is, maar waar de radiostations destijds geen trek in hadden. Een dergelijk verhaal deed het niet goed bij de adverteerders die zelf grotendeels de oorzaak zijn van de vernietiging van onze planeet.

Copyright

Dit jaar haalde Spirit het nieuws met een nummer waarvoor ze nooit een cent voor hebben ontvangen. De intro van Led Zeppelin’s ‘Stairway To Heaven’ lijkt namelijk iets te veel op Spirit’s instrumentale ‘Taurus’. Dat is niet vreemd, aangezien Led Zeppelin op diens eerste tour door Amerika het voorprogramma deed voor Spirit. Jimmy Page ontkent de gelijkenis echter in alle toonaarden. Doordat beide bands bevriend raakten tijdens die tour en Randy California geen geld had voor goede advocaten, is het destijds nooit tot een rechtszaak gekomen. Nu zowel California als Cassidy dood zijn, lijken de achtergebleven families alsnog geld te willen zien. Met een totale opbrengst van vijfhonderd miljoen dollar is er ook daadwerkelijk wat te halen. Verwacht wordt dat er buiten de rechtszaal een schikking wordt getroffen. Voor Led Zeppelin niets nieuws aangezien er met de nazaten van onder andere Howlin’ Wolf, Eddie Cochran en Richie Valens al vergelijkbare deals zijn gesloten.

Nu de Led Zeppelin-discografie voor de tigste keer is uitgebracht lijkt het eindelijk eens tijd te worden dat de eer en een deel van het geld wordt gegeven aan hen die de eer en het geld toekomen.

Tags: , , , , ,

-->