The Living End – Prisoner Of Society (Video)

In 2010 verscheen het boek The 100 Best Australian Albums. De lijst kende niet veel verrassingen. Wel keek ik er van op dat het titelloze debuutalbum van The Living End op nummer 57 stond.

Ik had deze cd al inmiddels tien jaar niet meer aangeraakt, behalve om deze twee keer in een verhuisdoos te stoppen en vervolgens zonder ‘m te spelen in een cd-kast te laten verdwijnen. Voor mijn werk moest ik onlangs 4 uur in de auto spenderen en ik zocht wat roadtrip muziek om mijn reis te veraangenamen. Ik plukte het lang niet beluisterde album uit de kast. Net als zestien jaar geleden werd ik gegrepen door deze prachtplaat die de teenage angst met energieke, rockende punk rock door de stereo laat denderen. Het gaspedaal heeft het geweten.

The Living End – Second Solution

De Melbournse Chris Cheney en Scott Owen ontmoetten elkaar acht jaar eerder via hun zussen. Al snel werd hun liefde voor The Stray Cats en The Clash omgezet in hun eerste coverbandje, The Runaway Boys. De invloed van beide bands speelt tegenwoordig nauwelijks een rol meer, maar je kunt het zeker nog terughoren op het album dat op nummer 57 van de eerder genoemde lijst terecht kwam. Voordat dit album werd uitgebracht hadden de mannen echter al flink aan de weg getimmerd.

Lang geleden heb ik wat dollars in een envelop gedaan en naar Billie Joe Armstrong van Green Day gestuurd. Met zijn Adeline Records had hij namelijk Dead End Stories van One Man Army uitgebracht en deze was in Nederland niet te krijgen. Ook van The Living End ontving Billie Joe een gevulde envelop, al had deze een andere inhoud en een ander doel dan die van mij.

The Living End had al een jaar door het thuisland getoerd en nam een demo op om te verkopen en labels geïnteresseerd te krijgen. Ze besloten ook Billie Joe een demo en een shirt te sturen. Deze was zodanig onder de indruk van het jonge bandje dat hij besloot om The Living End als voorprogramma mee te nemen op zijn tour door Australië in 1995. In 1995 was Green Day, samen met The Offspring, dé punkband van het moment. Met deze aandacht sleepten de jongens van The Living End een platencontract binnen en mochten zij ook nog eens met die andere grote punkband op pad.

The-Living-End1

Vele goede albums, awards, tours en andere successen later besluit zanger/gitarist Chris Cheney, herstellende van een auto-ongeluk, om te stoppen met de band. Hij beweert een writer’s block te hebben en meldt zijn bandgenoten dat de koek op is. Zijn bandleden hebben lange praatsessies en weten hem toch zo ver te krijgen dat hij besluit door te gaan. Met White Noise maakt hij zijn meest afwisselende en diepgaande album. De vrolijke, opgewekte mix van punk rock en rockabilly van het debuut is voorgoed verdwenen.

The Living End – West End Riot

Ik rijd over de A12 richting Utrecht en brul dat ijzersterke debuut van a tot z mee. Dat wordt wachten op boetes.

Tags: , , , , , ,

-->