nummer van 20/09/2014 door

‘The Four Horsemen’ van Aphrodite’s Child

Choose your fate and die

Aphrodites Child – The Four Horseman

Het was niet de eerste keer dat ik van de vier ruiters van de Apocalyps hoorde. Als gereformeerd opgevoede jongen en liefhebber van de betere fantasy verhalen, was het hoofdstuk Openbaring van Johannes een waar hoogtepunt tussen de wat saaie hoofdstukken uit de bijbel. Draken, monsters, Babylon en de vier ruiters van de Apocalyps. Topvermaak!

Kill ‘em All

Deze vier ruiters werden ook bezongen door Metallica, de band die medeverantwoordelijk was voor mijn keuze om de ‘brede weg’ vol verleidingen te verkiezen boven het smalle pad dat mij naar de hemel zou voeren. ‘The Four Horsemen’ is wat mij betreft het beste nummer van hun debuut Kill ‘em All. De tekst van dit nummer gaat niet dieper in op het Bijbelse verhaal, maar dat de ruiters geen goede boodschap met zich meebrengen is wel duidelijk. “They have come to take your life

The_four_horsemen_of_the_apocalypse_by_korintic-d4l7icg

Men in Black

Omdat mijn oren de herrie van Entombed na verloop van tijd niet meer konden verdragen heb ik hun album Serpent Saints nooit een kans geven. Het nummer ‘Warefare Plague Famine Death’, wat eveneens over de vier ruiters gaat, is daarom compleet aan mijn aandacht voorbij gegaan.
Dit in tegenstelling tot ‘The Man Comes Around’ van Johnny Cash, het enige nummer van de gelijknamige plaat dat hij zelf volledig schreef. Het nummer begint en eindigt met een voordracht uit Openbaring waarin de ruiters genoemd worden. In het refrein zingt de diep religieuze Cash dat er luide trompetten, symbool voor de stem van God, klinken wanneer de vier ruiters ten tonele verschijnen. Waar metalbands Bijbelse teksten gebruiken als inspiratie of simpelweg om te shockeren, hoor je aan de stem van de Man In Black dat hij het meent.

Dexter

Maar wat kwamen die vier ruiters nu doen? Wanneer je, net als ik, de latere seizoenen van de serie Dexter trouw bleef volgen, weet je, behalve dat dit tijdsverspilling was, ook het verhaal van de vier ruiters te vertellen. In de aflevering ‘A Horse Of A Different Color‘ uit seizoen zes wordt het verhaal uit de doeken gedaan. Allereerst zal het witte paard zich openbaren. Op zijn rug rijdt de overwinnaar ofwel de Antichrist. Hierna volgt het rode paard die de kleur van bloed en vuur draagt. Op zijn rug wordt de Oorlog gedragen. Dan komt het zwarte paard tevoorschijn, bereden door de Honger. Tenslotte is er het vale paard dat de Dood brengt. De Apocalyps is daar!

666

Het Griekse Aphrodite’s Child schreef als één van de eerste rockbands een conceptalbum. Op het album 666 uit 1972 komen de verschillende verzen uit Openbaring aan bod en in het nummer van de dag worden de vier ruiters verhaald. Het duurde maar liefst twee jaar voordat de dubbelaar eindelijk in de winkels lag. De trage werkwijze van toetsenist Vangelis, die net als zanger Demis Roussos een glansrijke solocarrière in het verschiet had, zorgde voor veel frustratie binnen de progressieve rockband. Met het verschijnen van het album was de band al uit elkaar.

1. Aphrodite's child1-4

Eigenlijk is het een plaat die je in zijn geheel zou moeten horen. Toch betrap ik mij erop dat ik dit heerlijk slepende nummer ook prima los kan luisteren. Neem even zes minuten pauze en speel dit nummer af op je koptelefoon. In het ergste geval vergaat ondertussen de wereld.

Tags: , , , , , , , ,

-->