nummer van 14/09/2014 door Marnix van Holland

‘Cry Little Sister’ van Gerard McMann

Thou Shall Not Fall

Marnix van Holland is al sinds jaar en dag aan het rotzooien in de punkrock. Van het recenseren voor allerlei media tot het opzetten van shows en het maken  van zijn eigen fanzines. Wat niet iedereen weet is dat Marnix naast zijn liefde voor alles punkrock ook een gepassioneerd liefhebber en verzamelaar is van alles wat er in de jaren 80 uit een synthesizer of keytar is gekomen.

https://youtube.com/devicesupport

Hoewel smaken verschillen is er geen twijfel mogelijk wat betreft de beste vampierenfilm ooit. Dat is natuurlijk The Lost Boys uit 1987. Waar het tegenwoordig lijkt alsof iedere film of serie met een vampier erin bedoeld is om een puisterig Belieber-kutje een warm en drassig gevoel te verschaffen tussen de nog nimmer geschoren beentjes, was The Lost Boys ook echt wel een film voor stoere knapen. Zo kwalificeerde ik mezelf toentertijd als klein rotjochie in ieder geval, ondanks dat ik veelvuldig mijn hoofd in m’n kussen begroef zodra het ook maar een beetje spannend werd met Sam (gespeeld door Corey Haim) en jeugdheld Corey Feldman (The Goonies!) en Jamison Newlander als broertjes ‘Frog’.

Lost_boysMet twee tracks van INXS, Echo & the Bunnymen’s vertolking van ‘People Are Strange‘ (origineel van The Doors) en het later door George Michael en Elton John écht groot gemaakte ‘Don’t Let the Sun Go Down on Me‘ staan er een aantal klappers van jewelste op de originele soundtrack van The Lost Boys. Maar de beste track, en tevens themesong van de film, is ontegenzeggelijk ‘Cry Little Sister’ van Gerard McMahon. Pfoe! Wat een gruwelijke hit is dat! Sowieso de beste gothpop-track van vandaag.

G Tom Mac

Na de hit veranderde de als Gerard Thomas MacMahon geboren muzikant zijn naam – na een korte stop als Gerard McMann – naar G Tom Mac. Naar eigen zeggen was de naamsverandering te danken aan het feit dat mensen zijn naam altijd verkeerd uitspraken. Onder dit pseudoniem schreef hij naast eigen werk onder anderen voor Robert Plant (Led Zeppelin) en Roger Daltrey (The Who), terwijl artiesten als Ice Cube, KISS, Aiden en Carly Simon zijn repertoire (vaak ‘Cry Little Sister’ natuurlijk) gebruikten voor hun eigen werk. G Tom Mac kreeg zelfs een Grammy voor de sample van Eminem in het nummer ‘You’re Never Over‘.

g-tom-macDe One Trick Pony tot bloedens toe berijden

Wat ik maar niet uit mijn gedachten weg kan drinken is het feit dat The Lost Boys eigenlijk een trilogie is. Als een ware vampier zouden die films nooit het daglicht hebben mogen zien en zijn zij geheel terecht vanaf de lopende band direct op een dvdtje geknald en richting de rommelbakken van de lokale Mediamarkt, Walmart of een random andere markt of mart verscheept. En dan zit er nu ook nog een remake van het origineel aan te komen! Gênant eigenlijk. Maar nog gênanter is het dat Gerard McMahon dat nummer te pas en te onpas door de mangel heeft gehaald om maar gehoord te blijven worden. Met name ‘Cry Little Sister…Thou Shalt Not (The Mash Up)‘ van zijn album Thou Shalt Not Fall (2007) is als een staak door je muzikale hart. En gruwel en kwel: G Tom Mac heeft beloofd om voor de zoveelste heropstanding van de hit te zorgen in het kader van de remake én een heus computerspel. Dat is de enige ware horror aan The Lost Boys en deze sferische monsterhit. En eerlijk is eerlijk: met ruim vijftig filmsongs, meer dan honderd verschillende tv-shows die zijn muziek hebben gebruikt en zes eigen albums in de tas mag je G Tom Mac eigenlijk geen one trick pony noemen. Desondanks heeft hij – getuige ook de documentaire waar onder andere Philip Bailey (Earth Wind and Fire), Roger Daltrey (The Who) en producer Bob Ezrin vol lof over hem spreken – in 1987 gepiekt met dit fantastische nummer van de dag.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->