nummer van 15/09/2014 door

‘Burning Hearts’ van Dan Michaelson And The Coastguards

Gerijpt als een goede whiskey

Dan Michaelson and The Coastguards – Burning Hearts (Official Video)

Het is mooi om te zien dat er in een tijd van muzikale hypes en megalomane albumreleases, zoals die van U2 vorige week, nog steeds plek is voor artiesten die rustig een flink aantal jaren liggen te rijpen. Elbow is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van, al draait die band ondertussen ook al weer enkele jaren mee aan de top. Wellicht dat Dan Michaelson in hun voetsporen kan treden; zijn laatste album Distance dat hij als Dan Michaelson And The Coastguards maakte heeft er in ieder geval genoeg kwaliteit voor.

Trage start

Als songschrijver was hij dan ook vrij laat met zijn eerste muzikale stappen. Zijn eerste ep bracht hij uit in 2003 met Melinda Bronstein, met wie hij even later de Londense band Absentee zou vormen. Toen was hij 27 en ondanks de trage start wist de band zich met haar fraai uitgebalanceerde en sfeervolle alternatieve pop aardig in de kijker te spelen. Echt doorbreken deed de band echter niet en de laatste plaat dateert alweer uit 2008. Wellicht een gevolg van de vele nevenprojecten die de bandleden erop nahouden.

In het geval van de zanger/gitarist van de band is dat dus Dan Michaelson And The Coastguards, waarvan onlangs het vierde album Distance werd uitgebracht. Het anker van de plaat is net als op vorige albums de diepe, krakende bariton van Michaelson. Ook zijn de nummers nog altijd van een bijna filmachtige kwaliteit, waarbij de donkere beelden met elkaar gitaarakkoord of aanslag van de piano aan je voorbij glijden.

Musician Dan Michaelson

Misleidend opgewekt

Wat deze plaat dan zo bijzonder maakt? Dat ligt vooral in de details en de rust die in de composities verscholen liggen. Een halfuur is eigenlijk bizar kort voor een plaat van dit kaliber, maar Michaelson weet er wonderwel een naadloos passend geheel van te maken, dat geen moment gehaast of afgeraffeld klinkt. Heel knap als je nummers voornamelijk op het loom dreigende tempo liggen zoals je ook regelmatig hoort bij Nick Cave, Bonnie ‘Prince’ Billy of Tindersticks hoort.

Het is overigens niet alleen maar trage droefenis op Distance. ‘Burning Hearts’ biedt namelijk al vroeg op de plaat een up-tempo lichtpuntje. Michaelson noemde het nummer zelf “misleadingly upbeat” en luisterend naar de tekst ontdek je inderdaad het verhaal van twee mensen die de liefde tussen hun vingers door voelen glippen. Maar de tragiek lijkt weinig grip te hebben op de luchtig zwevende gitaarlijnen die de moed er onverstoorbaar inhouden. Voor echte ellende luister je maar de rest van de plaat, laat dit nummer vooral een mooi begin van je dag zijn.

Tags: , , , , , , , , ,

-->