nummer van 10/09/2014 door

‘Merry Go ‘Round’ van Kacey Musgraves

Move over, Taylor Swift!

Kacey Musgraves – Merry Go 'Round

Pop country of country pop. Het maakt verder niet uit hoe je het noemt – de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat dit fenomeen ergens halverwege de oceaan in een diep ravijn verdwijnt en niet meer boven komt drijven. Een enkele keer spoelt er ergens langs de Noordzee een hitje aan van iemand als Taylor Swift maar verder blijft het stil. Is dit prettig? Jazeker! Is dit altijd terecht? Niet als het aan mij en Kacey Musgraves ligt.

Nashville Star

Kacey Musgraves groeide op in Texas en kreeg al snel een mandoline in haar knuistjes gedrukt. Het was country en met name western swing wat de klok sloeg in huize Musgraves. Rond haar achttiende schreef zij al liedjes voor andere artiesten om wat geld bij te verdienen. Ondertussen nam ze drie albums op en bracht deze zelf uit. Zelfs na haar finaleplaats in een talentenjacht op televisie genaamd Nashville Star bleef ze nog enkele jaren rommelen in de marge. Totdat ze in 2012 werd getekend door Mercury Records en het balletje echt ging rollen.

1369424_ca_0310_spring_arts_country_singers

Grammy

Haar verrassend frisse album Same Trailer, Different Park uit 2013 staat vol met zoete country pop. Liefhebbers van een ruige pot honky tonk zullen dit snel naast zich neerleggen. Het kostte mij ook wat tijd en inspanning voordat ik doorhad dat dit een fijne verzameling liedjes is. Niet alleen het nummer van de dag, maar het gehele album was zelfs goed voor een Grammy. Er werden maar liefst 500.000 exemplaren van verkocht. Niet slecht voor een plaat die nogal wat stof deed opwaaien doordat Musgraves minder conservatief is dan de gemiddelde Amerikaanse countryliefhebber. Met name het nummer ‘Follow Your Heart‘ bleek tegen het zere been van dit publiek te komen, aangezien het werd gezien als een strijdlied voor homoseksuelen. Voor haarzelf is dit onderwerp echter geen enkel taboe. In interviews verklaart ze dat ze zingt over dingen die andere mensen moeten doorstaan en dat ze niet bewust bezig is met het shockeren van mensen. “If you have a story, tell it!”

Willie Nelson & Katy Perry

Haar geslaagde mix van country en pop heeft ook zijn weerslag op de artiesten die haar vragen om op toer te gaan. Zo verzorgde zij het voorprogramma van Willie Nelson en van haar grote idool Alison Krauss. Inmiddels is ze echter ook al buiten het country-genre geliefd. Afgelopen zomer liep ik langs de Brigdestone Arena in Nashville en zag ik dat zij die avond mocht openen voor Katy Perry tijdens diens Prismatic World Tour. Met haar nam zij ook een Crossroads special op voor de zender CMT. En die combinatie werkte. Luister maar!

Katy Perry – Kacey musgraves – Merry go' round live CMT Crossroads 2014

Tags: , , , , , , ,

-->