nummer van 06/09/2014 door

‘Sinkin’ Down’ van Scott H. Biram

Dirty Old One Man Band

SCOTT H. BIRAM – Sinkin' Down (FD Session)

Mijn eerste ervaring met een  one man band was ergens in de jaren 80 toen de TROS een herhaling van een voorstelling van Wim Sonneveld uitzond. Behangen met bellen, toeters en een trom op zijn rug, vermaakte hij het publiek als Nikkelen Nelis.

Niet lang daarna organiseerde de lokale kerk een talentenjacht en maar liefst twee blonde jongens uit mijn dorp hadden zich met hetzelfde instrumentarium behangen en zongen een lied waarbij ze, vaak uit de maat, stonden te stampen om geluid te produceren. Volgens mij ging de playbackende Michael Jackson er met de eerste plaats vandoor.

DIY-attitude

We staan aan de vooravond van een nieuw Europees avontuur voor Scott H. Biram. Deze Texaan mengt blues met country. De DIY-attitude, die naar voren komt wanneer je zijn carrière onder de loep neemt, heeft hij opgedaan in diverse punk- en bluegrassbands. Vanaf 2000 besloot hij het heft helemaal in eigen handen te nemen en bracht hij maar liefst vijf albums uit op zijn eigen label.

Erkenning

De verkoop bleef echter achter en Biram bleef hopen op betere tijden. Die kwamen. Het was uiteindelijk Bloodshot Records dat toesloeg en Biram tekende. Dit rootslabel, dat met Ryan Adams, Neko Case en Old 97’s al bewezen had een goed gevoel te hebben voor moeilijk in hokjes te plaatsen artiesten zoals Biram, gaf hem de mogelijkheid om de wereld in te trekken met zijn muziek. Hij won verschillende awards en zijn muziek werd gebruikt in series zoals Sons Of Anarchy en Hell On Wheels. In september zal hij ongetwijfeld veel werk van zijn nieuwe langspeler Nothin’ But Blood spelen. In Utrecht en Drachten kun je gaan zien hoe een man met een oude gitaar en zijn zelfgemaakte foot stomp board de zalen plat zal spelen.

140904353015885_large

Bikkel

Het is overigens niet vanzelfsprekend dat hij wederom de Atlantische Oceaan komt oversteken. In maart 2003 botste hij frontaal op een enorme, verzwaarde vrachtwagen. Zijn wagen en zijn lichaam werden volledig in elkaar gedrukt. Hoewel zijn auto total loss werd verklaard wist men Biram gelukkig op te knappen. Bijzonder, aangezien hij bijkans elk botje in zijn lichaam had gebroken en er maar liefst 45 centimeter aan ingewanden verwijderd werd. Veel artiesten nemen bij een verkoudheid al een paar weken rust. Biram werd, al vier weken na het ongeluk, in een rolstoel het podium opgereden. Aan een van zijn armen hing nog een infuus.

Held Hasil

Zijn grote held Hasil Adkins had echter niet hetzelfde geluk. Deze one man band groeide op in extreme armoede en wist niet te ontsnappen uit de vicieuze cirkel. Zijn manische depressiviteit en slapeloosheid waren een fractie van de aandoeningen die ervoor zorgden dat Adkins regelmatig het podium moest afwisselen met de gevangenis. Totdat een tiener op een quad een einde aan het leven van Adkins maakte door hem in zijn eigen voortuin met opzet aan te rijden.

"She Said," Hasil Adkins, Rhino Records

Nikkelen Nelis en Hasil Adkins zijn we al een paar jaar kwijt. Het is te hopen dat Biram nog even onder ons blijft en dat we het nummer van de dag op deze prachtige wijze voorgeschoteld krijgen.

 

Tags: , , , , , ,

-->