nummer van 04/09/2014 door

‘Beg, Steal Or Borrow’ van Ray LaMontagne

Beter laat dan nooit

Ray LaMontagne – Beg Steal or Borrow

De zanger en liedjesschrijver Ray LaMontagne (1973) leeft een teruggetrokken leven in een boerderij in het rustieke westen van Massachusetts. Hij woont er met zijn vrouw die dichteres is en zijn twee zonen. Hij geeft zelden interviews en wordt boos als het publiek door zijn muziek heen praat als hij speelt. Kortom: LaMontagne is een serieuze vent die serieuze muziek maakt.

Naar verluid wilde hij muzikant worden toen hij een keer ’s ochtends wakker werd met ‘Treetop Flyer’ van Stephen Stills (oa. Crosby, Stills, Nash & Young en Buffalo Springfield) op de radio. In 1999, op 26-jarige leeftijd, begon hij op te treden en op te nemen. Dat is best laat eigenlijk, om te beginnen. Maar LaMontagne is inmiddels vijf platen verder en zoals het er naar uitziet, here to stay.

Ik was trouwens ook laat, want ik leerde pas kortgeleden LaMontagnes muziek kennen. Op de een of andere manier was hij nooit op mijn radar verschenen. Terwijl alles aan hem mij aanspreekt: de authenticiteit en zijn invloeden.

Stephen Stills

Stephen Stills

Invloeden

Dat Stills hem op die bepalende ochtend aanspoorde om muziek te maken, is goed te horen. LaMontagnes muziek zit vol met invloeden van Stills’ oude bands, maar ook met die van streekgenoten The Band – Woodstock in New York, waar The Band zetelde, ligt niet zo ver van het westelijke Massachusetts – en andere tijdgenoten. LaMontagne noemt The Band-leden Rick Danko en Richard Manuel ook als invloeden voor zijn manier van zingen. Niet alleen een serieuze vent dus, maar hij weet ook what’s up. Ik vind dat zijn stemgeluid trouwens erg aan Nick Drake doet denken, maar dat terzijde.

Op tv

Hij doet het ook goed bij tv-series. Liedjes van hem haalden het tot ER, Bones, Covert Affairs, Criminal Mind en Law & Order. Om er maar een paar te noemen. Ik weet niet precies hoe dat werkt, maar ze vinden hem gewoon écht goed, of het kost gewoon niks om zijn liedjes te gebruiken. Ik hoop dat eerste, want ik vind hem ook gewoon écht goed.

Neem nou ‘Beg, Steal Or Borrow’ van God Willin’ & The Creek Don’t Rise uit 2010. Dat is een schitterend nummer over een jonge man die de keuze moet maken om zich te plooien naar wat van hem wordt verwacht, of om zijn eigen plan te trekken. Met zijn kenmerkende stem vertelt LaMontagne het verhaal van de jongen voor wie de stad waar hij opgroeide, te klein wordt. Hoe het verhaal afloopt, laat hij aan de verbeelding van de luisteraar.

Ray Lamontagne

Ray LaMontagne

Het zijn echte liedjes met mooie instrumentatie door zijn band The Pariah Dogs. Gelukkig geen singer/songwriter-geneuzel, want zeg nou zelf: hoeveel trieste mannen met alleen een gitaar en veel problemen kun je aanhoren? Bij mij was die grens al heel snel bereikt ooit, maar volgens mij zitten we met z’n allen ook niet meer te wachten op dat soort figuren. Behalve Sun Kil Moon dan.

Op zijn nieuwe plaat Supernova (2014), opgenomen met Dan Auerbach, pakt Montagne het wat poppier aan. Dat is weer iets te ver weg van wat ik zo leuk vind aan bijvoorbeeld God Willin’ … Misschien is het even wennen en anders kom ik gewoon over een paar jaar erachter dat het een gave plaat is. Weer te laat misschien, maar beter laat dan nooit.

Tags: , , , , , , , ,

-->