nummer van 03/09/2014 door

‘Have Love, Will Travel’ van The Sonics

Nieuwe problemen zoeken met oude liedjes

Have Love, Will Travel – The Sonics

Whaaoou! Have love, oh baby will travel!

Het is natuurlijk niet meer zo gebruikelijk voor muzikanten om altijd maar rockklassiekers in hun set te spelen en daar kan ook wel wat voor gezegd worden. Maar het is wel ook leuk om te bedenken hoe jonge muzikanten begin jaren zestig luisterden naar doo-wop en rock ’n roll-klassiekers en daar hun eigen conclusies uit trokken. The Sonics, de sixties band bekend om zijn extreem rauwe geluid, deed bijna niet anders. Als je niet al zin had om te reizen dan heb je het na die kreet op 0:06 wel.

Voordat The Sonics groot werd in de vorm waarin wij het kennen (en overigens nog steeds bestaat), werkte de band al jaren als instrumentale band. Pas met de komst van zanger Gerry Roslie ging het opeens lopen en kreeg de band de mogelijkheid een debuutalbum op te nemen. Het krakerige, volle en energieke geluid van Here Are The Sonics (1965) sloeg in als een bom. De plaat bestaande uit zowel nieuw werk als herziene versies rock ’n roll standards moet ouders hebben doen vervloeken dat ze ooit moeilijk hadden gedaan over een Elvis.

Het rauwe geluid van de band was het simpele gevolg van een nog simpelere opnametechniek: Here Are The Sonics werd op slechts twee banden opgenomen, meer niet. Om alles nog eenvoudiger te maken werden de drums vastgelegd met maar één microfoon. Kurt Cobain zou later zeggen nooit een beter drumgeluid gehoord te hebben dan dat van The Sonics. Voor hun vervolgplaat, Boom (1966), gingen de bandleden nog een stap verder: ze trokken al het isolatiemateriaal van de studiomuren om het live-gevoel van de muziek nog meer te versterken. Country-artiesten die normaal gesproken in die studio opnamen zullen maar matig enthousiast zijn geweest over de nieuwe opnamecondities, maar voor The Sonics was die eenvoud precies wat werkte.

Hoewel wij tegenwoordig niet meer wakker zullen liggen van een zin als “She’s gonna make you itch, ‘caus she’s the witch” uit het nummer ‘The Witch’, kunnen we ons voorstellen dat radiostations zich vroeger druk maakten over de mogelijke kwade gevolgen van de muziek van The Sonics. Hoe kon, bijvoorbeeld, het lieve liedje ‘Have Love, Will Travel’ van Richard Berry zo’n transformatie hebben doorgemaakt? Berry’s origineel is geweldig, maar klinkt als een slaapliedje vergeleken met de versie van The Sonics bovenaan dit stuk. Hetzelfde geldt voor Berry’s ‘Louie, Louie’, door The Sonics zo vervormd dat het nauwelijks nog een cover te noemen is. Bij The Sonics overstuurt en kraakt alles, altijd. De jongens klinken hondsdol en enthousiast over muziek, strychnine, reizen, meisjes, heksen of waar ze ook over willen zingen en maken niks mooier dan het is. De goede energie die in 1965 op twee banden werd vastgelegd komt nog steeds over.

Tags: , , , , ,

-->