nummer van 02/09/2014 door

‘When You Were Young’ door Lightspeed Champion

De onzichtbare hand die alsmaar groeit

Lightspeed Champion – When You Were Young (Killers cover)

In het stuk van Arja gisteren was er voor Devonté “Dev” Hynes een bijzinnetje weggelegd om zijn bijdrage aan Emile Haynie’s prachtige ‘A Kiss Goodbye’ te vermelden. Knap als je zijn rol er uit hebt weten te vissen trouwens en de kans dat je over zijn naam heen hebt gelezen is ook vrij groot. Een lot dat hem wel vaker ten deel valt, terwijl hij de afgelopen tien jaar bijna onopgemerkt een onvoorstelbaar groot stempel op (pop)muziek heeft gedrukt. Tijd om de verschillende projecten van deze stille alleskunner eens onder de loep te nemen dus.

Test Icicles

Aan het begin van het vorige decennium waren er nogal wat bandjes die furore maakten met dansbare punk, zoals LCD Soundsystem, Radio 4 en Death From Above 1979. Vaak flauw en voorspelbaar, maar Test Icicles was een van de bands die zich ophielden in het rauwere deel van het spectrum. De band bracht een plaat uit in 2005, toen gitarist Hynes nog maar 18 jaar oud was. Nog geen half jaar na de release ging de band al uit elkaar, maar in die korte tijd maakte de band flink naam met het album en hun optredens.

Test Icicles – Circle Square Triangle

Lightspeed Champion

Vervolgens duurde het tot 2007 voor we weer iets van Hynes hoorden. Onder de naam Lightspeed Champion – vernoemd naar een zelfbedachte stripheld – bleek hij aan een soloplaat te werken. Single ‘Galaxy Of The Lost’ verscheen in juli 2007 en was de voorloper van een album dat uiteindelijk in 2008 zou verschijnen. Hierop bleek Hynes zich te hebben ontwikkeld van een recalcitrante puber tot een gesofisticeerde singer-songwriter met zelfs een lichte voorliefde voor country.

Lightspeed Champion – 'Galaxy Of The Lost' (2007)

The Chemical Brothers

In 2007 kwamen The Chemical Brothers op één binnen in de Britse charts met hun album We Are The Night. Een deel van dat succes mag gerust worden toegeschreven aan Dev Hynes, die zich met zijn eerdere werk intussen bij steeds meer muzikanten in de kijker begon te spelen. Op dit album schreef hij mee aan en zong hij op het nummer ‘All Rights Reserved’, waarop zijn inmiddels herkenbare stempel duidelijk te horen is.

The Chemical Brothers ft The Klaxons – All rights reversed

Florence And The Machine

In 2009 maakte de wereld kennis met Florence And The Machine, die sindsdien van een niet onaardige carrière geniet. Haar debuutalbum Lungs bereikte de toppositie in de hitlijsten en opnieuw ontdekken we hier de hand van Dev Hynes, dit keer op het nummer ‘Bird Song’. Het leidde tot een vruchtbare samenwerking tussen de twee, die meerdere ijzersterke nummers opleverde en zelfs resulteerde in Team Perfect, een project waarbij de twee uitsluitend covers van Green Day en Blink 182 opnamen.

Florence And The Machine – The Bird Song

Blood Orange

Na jaren vooral bezig te zijn geweest met de muziek van anderen, kwam er vorig jaar eindelijk weer eens een plaat van Hynes zelf uit. Uiteraard weer compleet anders dan wat we van hem kenden en dit keer onder de naam Blood Orange. Een meer elektronisch project waar hij overigens al sinds 2009 mee bezig was. In 2011 bracht hij al een plaat onder die naam uit, maar het vorig jaar verschenen en meer R&B-georiënteerde Cupid Deluxe werd duidelijk beter ontvangen.

Blood Orange – Chamakay

Al een behoorlijk indrukwekkende lijst en dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn samenwerkingen met bijvoorbeeld Solange, Sky Ferreira en Van Dyke Parks of de strips die hij tussendoor ook nog uitbrengt. Het is dan ook onvermijdelijk dat we de komende jaren nog veel te horen en te zien zullen krijgen waar Hynes op de een of andere manier invloed op heeft gehad. Let er eens op zou ik zeggen. Of ga op zoek naar al het moois dat hij maakte wat minder aandacht heeft gekregen, zoals de geweldige lo-fi cover van The Killers’ ‘When We Were Young’ dat vandaag nummer van de dag is. Iets dat-ie gewoon af en toe voor de lol opneemt en zonder al te veel ruchtbaarheid het internet op slingert.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->