nummer van 30/08/2014 door

‘3 Pears’ van Dwight Yoakam

Hillbilly Duizendpoot

Dwight Yoakam 3 Pears

Wie niet waagt, die niet wint. Je kan veel over Dwight Yoakam zeggen maar niet dat hij geen risico’s durft te nemen. Soms pakt dat beter uit dan andere keren. Velen beweren dat zijn veelzijdigheid ervoor zorgt dat hij zich niet kan focussen op waar hij echt goed in is: muziek maken. Maar hij wil veel meer dan dat alleen.

De Muzikant

Allereerst was en is daar de muzikant Dwight Yoakam. Na één semester aan de universiteit van Ohio hield hij het studeren voor gezien en verhuisde naar Nashville om het te gaan maken als artiest. Daar aangekomen merkte hij dat Nashville niet bezig was met zijn honky tonk country maar dat de countrydisco rage, aangewakkerd door de film Urban Cowboy, het geluid van music city bepaalde.

AYOAKAM1004

Hij vertrok naar Los Angeles alwaar hij aansluiting vond bij het lokale rock- en punkpubliek dat zijn hillbilly rock al snel omarmde. De diversiteit van zijn publiek bleek ook uit het feit dat MTV met zijn hit ‘Honky Tonk Man’, voor het eerst een countryclip op de muziekzender lieten zien. Zijn eerste nummer-1 hit scoorde hij samen met zijn held en oudgediende Buck Owens. ‘Streets of Bakersfield’ bracht de vergeten artiest opnieuw in de spotlights en Buck Owens kon zich opmaken voor het tweede deel van zijn muziekcarrière.

Zijn grootste succes had hij met het album This Time uit 1993, dat overigens nog nooit op vinyl is verschenen. Miljoenen exemplaren vlogen de deur uit. Het was het uitgelezen moment geweest om door te pakken en zodoende zijn plaats tussen de countrylegendes te claimen. Yoakam zag dat toch anders. Hij wilde tenslotte meer dan alleen muziek maken.

Dwight Yoakam – A Thousand Miles From Nowhere

De Regisseur

Bovenstaande clip, van een overigens fantastisch nummer, is gemaakt door Yoakam zelf. Je zou zeggen dat dit matige filmpje geen aanleiding zou zijn om deze hillbilly een hele film te laten maken. Toch was dat exact hetgeen wat hij deed. Hij schreef, regisseerde en speelde zelf de hoofdrol in de film South of Heaven, West of Hell. Het maken van de film bleek een financiële ramp te zijn: de film flopte genadeloos. Hierdoor raakte hij alle miljoenen kwijt die hij met zijn muziek had verdiend. Om zijn geld terug te verdienen besloot hij op solotournee te gaan. Dit was tegen het zere been van vaste gitarist, producer en songwriter Pete Anderson. Hij zou daarna nooit meer met hem werken en ook nooit meer dezelfde successen behalen.

De Acteur

WILFRED-Dwight-Yoakam-Prog-Alert

Yoakam in Panic Room

Dan is er ook nog de acteur Dwight Yoakam. Veel van zijn rollen kan ik mij niet herinneren maar zijn rol als psychopaat in Panic Room staat mij nog wel bij. Die rol was eigenlijk bestemd voor Maynard James Keenan van Tool maar hij had het te druk. Yoakam was recent nog te zien in de matige Stephen King-serie Under The Dome. Wederom geen rol waarin hij echt uit kon blinken.

Door zich op zoveel verschillende dingen te storten (ik heb het nog niet eens over zijn Bakersfield Biscuits gehad) kwam de muziek, daar waar hij echt in uitblinkt, vaak op een tweede plaats te staan. Hierdoor speelde hij nauwelijks een rol van betekenis in het muziekwereldje van deze eeuw. Totdat daar twee jaar geleden het album 3 Pears verscheen.

Dit is niet zomaar een plaat. Critici en ik zijn het er namelijk over eens: dit is het beste wat Dwight Yoakam ons tot nu toe heeft voorgeschoteld. Het nummer van de dag heeft je nog niet kunnen overtuigen? Dan sluit ik af met deze parel.

Dwight Yoakam It's Never Alright

 

Tags: , , ,

-->