nummer van 29/08/2014 door

‘Nothing To It’ van Lost On The River

The new basement tapes

The New Basement Tapes – Nothing To It – Lyrics by Bob Dylan & Lead Vocals by Jim James

Fans van Bob Dylan (mensen zoals ik) konden de afgelopen week hun geluk niet op. Het nieuws dat het twaalfde deel van de Bootleg Series  die al vanaf 1991 mondjesmaat aan ons wordt gevoerd – álle 138 nummers die hij met The Band in 1967 opnam zal bevatten, werd met evenveel ongeloof als vrolijk schoolmeisjesgegiechel aangehoord. 1967 was Dylans meest creatieve jaar, een bijna mythisch jaar. Ik bedoel, 138 nummers, dat is één nummer per tweeënhalve dag, of als je per se weekend wil houden zelfs één nummer per anderhalve dag, en dat is compleet gestoord. Vooruit, er zat een aantal covers tussen, en een aantal onzinliedjes. Maar toch. Gestoord.

Bootlegs en egoïstische rijkelui

The Basement Tapes (1975)

The Basement Tapes (1975)

Het getal 138 is ongelooflijk, maar de nummers die Dylan en zijn band in dat jaar in een kelder in Woodstock opnamen zijn eigenlijk nog mythischer omdat ze nooit als complete verzameling zijn uitgebracht. De dubbel-lp The Basement Tapes uit 1975 bevatte ‘slechts’ een selectie van 24 nummers, de rest verscheen hier en daar op bootlegs waarvan de authenticiteit meestal betwijfeld werd. Neil Young scheen kopieën van de mastertapes te bezitten voor eigen gebruik, en met hem nog een paar egoïstische rijkelui. Ondertussen verschenen er boeken van vasthoudende journalisten die alle nummers bij elkaar sprokkelden om dan in ieder geval over elke opname met tekst te kunnen beschrijven wat er in die kelder precies gebeurde, en die boeken werden vervolgens weer van kaft tot kaft gelezen door mensen zoals ik. “Dylan maakt een grapje. De microfoon kraakt een beetje. Na 15 seconden stopt de band en begint opnieuw. Het nummer is eigenlijk niet zo goed.” Ja, dat zijn de boeken.

Dylan lacht

Je begrijpt het inmiddels; de officiële Bootleg Series 12 wordt een big deal voor Dylan-fans nu de volledige collectie basement tapes na 47 jaar eindelijk bij elkaar komt. Pitchfork maakte ons gisteren al lekker met een overzicht van de gekste momenten, waaronder een cover van ‘See you later Alligator’ die een jolig The Band-lid (Richard Manuel?) al in het eerste couplet omdoopt tot ‘See you later, Allen Ginsberg’. “Dylan lacht,” staat in mijn boek. Hieronder hoor je dat dat klopt.

https://youtube.com/devicesupport

Supergroep

Er was deze maand nóg meer nieuws over The Basement Tapes. Naar het schijnt lieten Dylan en The Band het in 1967 niet bij de 138 opgenomen nummers, maar zijn er recentelijk nog twee dozijn songteksten uit dat jaar gevonden die door de muzikanten ongebruikt bleven. Reden voor Elvis CostelloJim James (My Morning Jacket), Marcus Mumford (… & Sons), Rhiannon GiddensTaylor Goldsmith (Dawes) en T-Bone Burnett om een supergroep op te richten en deze 24 teksten van muziek te voorzien. De opnamen van Lost On The River: The New Basement Tapes zijn net afgerond en deze week verscheen de eerste single ‘Nothing To It’. Een feel-good meezinglied dat op het eind ontaardt in een wrange psychedelische droom, gedragen door een perfect gitaargeluid. En eind waardoor je het hele nummer direct weer opnieuw wil luisteren.

Zo te zien hebben diegenen die het tot nu toe moesten doen met de officiële uitgave van The Basement Tapes voor het eind van het jaar nog 138 (alle opnamen) + 24 (nieuwe opnamen met ongebruikte teksten) – 24 (al uitgebracht) = 138 nummers te verwerken. En mocht je die dubbel-lp uit 1975 zelfs nooit beluisterd hebben, dan zijn het er 162. Ach, als je ze in een jaar kunt schrijven, moet luisteren een makkie zijn.

Lost On The River

Lost On The River: The New Basement Tapes

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->