nummer van 26/08/2014 door

‘Spoon Out My Eyeballs’ van Benjamin Booker

Niks te vertellen

“Je moet een goed verhaal te vertellen hebben.” Dat advies gaf een ervaren en gewaardeerde perspromotor van een platenlabel mij eens. De vraag hoe ik de nieuwe plaat van m’n band onder de aandacht kon brengen was aan het antwoord voorafgegaan. Het naïeve idee dat goede muziek altijd wel gehoord wordt, had ik eerder al laten varen. Met tegenzin, dat wel, maar er wordt nu eenmaal verschrikkelijk veel goede muziek gemaakt en verhalen die tot de verbeelding spreken zorgen er simpelweg voor dat je net even wat lekkerder binnenkomt.

Minder ideaal voor de muzikant die er maar een saai leven op nahoudt, maar perfect voor een blog als deze. Daarbij hebben we gelukkig een oneindig grote schatkamer aan muziekgeschiedenis tot onze beschikking, maar zelfs bij nieuwe bands is het vaak niet moeilijk om een interessant verhaal te vinden. Een singer-songwriter die in armoede over de halve wereld zwerft, wonderkinderen die klinken alsof ze er al een heel leven op hebben zitten of de altijd goed scorende gedoemde mislukkeling die eindelijk door de muziek wordt gered.

Niet lullen, maar poetsen

Toch ben ik blij het vandaag te kunnen hebben over een muzikant over wie eigenlijk niets interessants te vertellen valt. Of, laat ik het anders formuleren, over een muzikant in wiens biografie weinig spectaculairs wordt opgevoerd dat de komende weken nog door tal van recensenten en journalisten zal worden herkauwd. Nou ja, dat hij pas 25 is en dat Jack White fan is zul je vast een paar keer terug gaan lezen, maar dat is het dan ook wel.

Gelukkig maar, want des te meer zal het over muziek gaan. En daar valt genoeg over te praten. Over ‘Violent Shiver’ bijvoorbeeld, de eerste single die in april van dit jaar al veel aandacht trok en je eraan herinnert hoe rock ’n roll ook in 2014 nog steeds kan klinken: bluesy, swingend, zinderend en energiek. Daarnaast is de punk ook nooit ver weg op zijn self titled debuutalbum. Iets dat hij ongetwijfeld heeft overgehouden aan de paar jaar die hij in Gainesville, Florida doorbracht: de thuisstad van bands als Against Me! en Hot Water Music, platenlabel No Idea Records en de locatie van een van ’s werelds grootste punkfestivals, The Fest.

Benjamin Booker – Violent Shiver

Verder is er vooral veel ruimte voor blues en soul. Hoe aanstekelijk Booker ook klinkt wanneer hij in volle vaart doordendert, de momenten waar het gas even wat minder wordt opengetrokken zijn misschien wel waardoor de balans van deze plaat echt zo zuiver is. Neem nou de eerste minuut van ‘Spoon Out My Eyeballs’. In vergelijking met de chaos waarin het nummer ervoor op de plaat verzandt, is het bijna tergend langzaam. Het gevolg is dat je elke gezongen lettergreep volledig tot je neemt, van de woorden tot het kraken in z’n stem aan toe.

Geen houden aan

Benjamin Booker - Benjamin BookerDie minuut had prima uitgerekt kunnen worden tot een fraaie ballad, maar daarvoor lijkt de spanningsboog van Booker vooralsnog wat te kort. Misschien maar goed ook, want met elk gitaarakkoord nemen de volume en intensiteit van z’n stem vervolgens verder toe. Het rustpunt zo rond 1:50 had de inmiddels op gang gekomen trein richting een rustig zijspoor kunnen leiden, maar vanaf dat moment is er eigenlijk geen houden meer aan en ontspoort het nummer alsnog.

Dat er in de biografie van Benjamin Booker weinig spannends staat vermeld, betekent natuurlijk niet dat de jonge muzikant geen boeiende verhalen kan vertellen. Alleen de albumhoes zou wat dat betreft al genoeg aanwijzingen moeten geven voor stof tot nadenken. Wie weet duiken er de komende jaren nog mooie anekdotes op, maar voor nu hebben we meer dan genoeg aan een pracht van een debuutalbum.

Tags: , , , , , , , ,

-->