nummer van 23/08/2014 door

‘Hey Old Man (Can You Play A Banjo)’ van Stringbean

Mo Money Mo Problems

Stringbean – Hey old Man Can You Play a Banjo

Zijn vertrouwen in banken had hij in de jaren 30 reeds verloren. Door de Grote Depressie en de bankencrisis die daarop volgde, was hij niet van plan om ooit nog één cent op een bankrekening te storten. Deze houding stak David Akeman niet onder stoelen of banken. Dat moesten hij en zijn vrouw uiteindelijk met de dood bekopen.

Bonenstaak

Op 12-jarige leeftijd ruilde hij enkele van zijn mooiste kippen voor zijn eerste banjo. Door veel te oefenen en te spelen bouwde hij al snel een reputatie op rond zijn geboortedorp Annville in Kentucky. Asa Martin ontdekte hem tijdens een talentenjacht en besloot hem toe te voegen aan zijn band. Op een avond vergat hij de naam van zijn nieuwe protegé en noemde hem String Bean. Geen gekke naam als je zijn lange, dunne lijf bekijkt.

Stringbean-caro.jpg

Clawhammer vs Scruggs

Echte bekendheid kreeg hij pas toen Bill Monroe van zijn diensten gebruik ging maken. Bill Monroe was, naast grondlegger van bluegrassmuziek, ook een semiprofessionele baseballspeler. Akeman bleek een geduchte tegenstander en de banjospeler die nog in Monroe’s band ontbrak. Na twee jaar werd hij uiteindelijk vervangen door niemand minder dan Earl Scruggs, een man die het spelen op een banjo opnieuw heeft uitgevonden met zijn Scruggs style.

Lang heeft Akeman niet stil hoeven zitten aangezien hij al snel het aanbod kreeg om voor de Grand Ole Opry te komen werken. Hij vormde een duo met Grandpa Jones, een andere banjospeler en komiek. Hij accentueerde zijn lange, slungelige voorkomen door een te lang shirt te dragen met daaronder een kleine broek die hij leende van zijn collega Little Jimmy Dickens. Inmiddels had hij zijn bijnaam als officiële artiestennaam aangenomen en ging hij verder door het leven als Stringbean.

Dubbele moord

De jaren erna bleef hij één van de grote sterren van de Opry. Hij scoorde hits met nummers als ‘Chewing Chewing Gum‘ en kreeg een prominente rol in de serie Hee Haw. Met het succes kwam ook het geld. En zijn wantrouwen tegenover het bankensysteem was niet onbekend. Er moest bij hem dus geld te halen zijn. Dat dachten de neven John en Marvin Brown ook toen zij op zaterdag 10 november in 1973 uren zaten te wachten tot hij thuis zou komen van zijn optreden bij de Opry. Stringbean merkte de beide heren op en probeerde nog enige weerstand te bieden toen de mannen in de aanval gingen. In een paar seconden werd Stringbean dodelijk geraakt door een kogel van één van zijn overvallers. Zijn vrouw smeekte vergeefs om haar leven en werd even later ook gewetenloos doodgeschoten. Geld hebben de neven nooit gevonden. Dat gebeurde 23 jaar later toen er achter een loszittende baksteen in het huis de lieve som van 20.000 dollar tevoorschijn kwam.

Grandpa Jones kwam met een mooi eerbetoon aan zijn vriend en collega. Sam Bush schreef met ‘The Ballad Of Stringbean And Estelle’ een schitterend nummer over het trieste einde van een man die zijn fans zoveel plezier had gebracht.

Folk Alley Sessions: Sam Bush – Ballad of Stringbean & Estelle

 

Tags: , , , , , , ,

-->