nummer van 09/08/2014 door

‘Here Comes The Night Time’ van Arcade Fire

Goed gekozen covers maken het feest compleet

Arcade Fire – Here Comes The Night Time live from Capitol Studios. October 29, 2013.

Alsof de het grote aantal feestmomenten op het jongste Arcade Fire-album Reflektor niet genoeg is om een hele set te vullen met extreem dansbare meezingliedjes, heeft de band besloten om deze tour van nóg meer plezier te voorzien. Sinds enkele weken luiden ze ‘Here Comes The Night Time’ – een van de hoogtepunten van het album – in met een zorgvuldig gekozen cover die bij de stad past waarin ze spelen. Soms slechts één couplet, soms een heel nummer, soms zelfs twee, maar altijd even plezierig. Hun fascinatie voor covers die het in een bepaalde regio goed doen lijkt te zijn begonnen met een concert in London in juni. Echo And The Bunnymen-zanger Ian McCullogh vergezelde de band op het podium voor een uitvoering van ‘The Cutter’.

Arcade Fire with Ian McCulloch – The Cutter – Earls Court London – 06.06.14

The Smiths – ‘London’

Ergens in de late uurtjes na dat concert moet Arcade Fire-frontman Win Butler hebben bedacht dat dit het beste idee ooit is, want de dag erna speelde de band nóg een cover die in de stad in de smaak valt: het toepasselijke ‘London’ van The Smiths. In onderstaande opname hoor je in de laatste seconden hoe de cover naadloos overgaat in het zwierige ritme van ‘Here Comes The Night Time’.

Jane’s Addiction – ‘Been Caught Stealing’

Londen was slechts het begin. In Los Angeles toverde de band een Jane’s Addiction-cover (‘Been Caught Stealing’) én een klein stukje ‘Welcome To The Jungle’ van Guns N’ Roses uit de hoge hoed. Wederom maakte een feilloze overgang naar ‘Here Comes The Night Time’ het feest compleet.

Arcade Fire – Been Caught Stealing/Here Comes the Night Time live in LA 2014

R.E.M. – ‘Radio Free Europe’

En wat speel je in Atlanta, Georgia? Juist. R.E.M. – ‘Radio Free Europe’.

Arcade Fire, "Radio Free Europe", May 2, 2014, Atlanta

Dead Kennedys – ‘California Über Alles’

Terug in Californië kwam de band met een verrassende keuze, en mijn favoriet uit het stel: ‘California Über Alles’ van punkband Dead Kennedys. Een protest tegen gouverneur Jerry Brown, die het in 1979 voor het zeggen had in de staat, en nu via een omweg opnieuw dezelfde functie bekleedt. Voor het publiek genoeg reden om de vuisten in de lucht te gooien en hun stembanden kapot te schreeuwen.

Arcade Fire Santa Barbara Dead Kennedys Aug 4, 2014

Pinkpop

Helaas werden we tijdens het indrukwekkende Arcade Fire-concert op het Limburgse Pinkpop niet verrast met een cover van De Heideroosjes of Rowwen Hèze, een traktatie waar we in alle redelijkheid alleen maar van mogen dromen. Wél was ‘Here Comes The Night Time’ weer opzwepend als altijd, met dat geweldige Caribische intro – die stijlcollega’s Vampire Weekend ook niet had misstaan. En dan de groovende, melancholische coupletten die aan de new wave van The Cure of de emo van Bright Eyes doen denken. ‘Here Comes The Night Time’ betovert als een heldere sterrennacht zoals je die in Nederland buiten het schilderij van Van Gogh maar zelden meemaakt. Win Butlers zang verleidt, maant je de donkere uren in. De aanstekelijke pianomelodie klinkt frivool als een groepje elven in een bos. En net wanneer de betovering bijna compleet is, wanneer je je gedachteloos hebt laten meevoeren langs bomen met ritmisch meedijnende kruinen en over eindeloze bedauwde grasvelden hebt gezweefd, op dat moment aan het einde van die nacht, beukt het Caribische ritme weer naar binnen als een plotselinge confrontatie met de felle zomerzon. Klaar met zweven, tijd om te dansen tot je niet meer dansen kunt. Ja, ook zonder covers heeft Arcade Fire genoeg in huis voor een buitengewone ervaring.

Arcade Fire – Live at Pinkpop 2014 – Full set

Tags: , , , , , , , ,

-->