nummer van 07/08/2014 door

‘What’s The Word’ van Big Boys

Rauwe en ontembare levensvreugde

Big Boys – What's the Word?

Er zijn twee dingen supercool aan de Big Boys uit Austin, Texas. Zanger Randy ‘Biscuit’ Turner en de muziek. Turner was een karakter van het hoogste niveau. Openlijk homoseksueel in de nog conservatieve en vaak homofobische hardcore scene van de vroege jaren tachtig, in het nog veel behoudendere Texas. Hij trad op in roze cowboylaarzen, maakte naam als acteur en stand up-komiek. Tijdens de feestdagen versierde hij zijn huis op zo’n uitbundige wijze dat kinderen van heinde en verre kwamen kijken naar Turners werk. Veel te jong stierf hij in 2005 op 56-jarige leeftijd aan een verwaarloosde infectie.

Dan de muziek. De band ontstaat op de vruchtbare bodem waaruit hardcore en punk voortkomen. Maar de muzikale benadering van de band onder leiding van Turner en gitarist Tim Kerr kan niet anarchistischer. Snelle, wilde, geëngageerde muziek met een flinke dosis funk en pop, gemaakt door mensen die zich ook met expressieve kunst bezig houden. Terwijl de kaders nog worden geschapen van wat hardcore is, heeft Big Boys die al lang weer voor zichzelf afgebroken.

Dat samen zorgt voor een band waar de rauwe levenslust van afspat. Zoals te horen is in ‘What’s The Word’: een funky feestnummer dat klinkt alsof het een keer flink van de rails is gelopen, met schaarse middelen weer opgelapt, om nog net op tijd het feest binnen te komen wandelen. Iedereen blij, ondanks de schrammen en kneuzingen. Want die leiden niet af van de echte schoonheid van dit nummer.

BB
The medium is the message, om er een cliché tegenaan te gooien. Ook in dit geval. De tegendraadse, rauwe en ontembare klanken zijn niks anders dan de muzikale vertolking van Turners vaak simpel en elementair vertolkte boodschap. “Dance, life is just a party”, zingt Turner in ‘What’s The Word’. Of in het nummer ‘Work’: “I could get a 9 to 5 job […] Rot my brain out, but what’s the fun of it?”

Turner zorgde voor plezier in zijn leven en tegelijkertijd ook in dat van anderen. De charismatische zanger maakte indruk met zijn duidelijke levensstijl: er zoveel mogelijk uithalen op de manier zoals ik dat wil. Die do it yourself-mentaliteit integreerde hij volledig in zijn levensstijl. Na optredens riep hij regelmatig naar het publiek: “Go start your own band!” Veel zangers doen hem dit tot op vandaag na, vaak zonder te weten wie de eerste was om het publiek aan te sporen zelf iets te ondernemen.

Big Boys bestond van 1979 tot ergens in 1984. De handvol singles en platen zijn netjes verzameld. Of ze legendarisch zijn? De wereld was echt wel blijven draaien als Big Boys niet had bestaan. Maar mijn wereld was net iets minder leuk geweest zonder deze band.

Tags: , , ,

-->