nummer van 06/08/2014 door

‘Liar, liar’ van The Castaways

Slechts één hit, maar wat voor een

Liar, Liar – The Castaways (1965)

Noem The Castaways een one-hit-wonder als je wil, maar doe ze daarmee niet tekort. Deze sixties band uit Minnesota bracht in 1965 de monsterhit ‘Liar, liar’ uit, de allereerste single, en bemachtigde daarmee meteen een plek in de muziekgeschiedenis. Het typische orgeltje, het komische hoge stemmetje dat een bekend kinderrijmpje zong, de mysterieuze gitaarlijn; het waren de jaren 60, alles aan ‘Liar, liar’ schreeuwde groovy, alles aan ‘Liar, liar’ was wat mensen op dat moment wilden horen. Jammer genoeg was ‘Liar, liar’ ook bijna het enige wat mensen van The Castaways hoorden. Maar hoe makkelijk het ook is om een dergelijke kortstondige carrière weg te wuiven als een ‘gelukje’, het nalatenschap van een liedje als ‘Liar, liar’ verdient beter.

Tieners in beginnende rockbandjes hebben de engelen op hun blote knieën moeten bedanken voor een nummer als ‘Liar, liar’. Ook al was je als band nog beneden matig en haalde je die falsetto maar amper, het kon al een goed feestje worden met een rammelende versie van ‘Liar, liar’. Muziek die de vreugde van een specifiek moment op de tijdlijn zo goed kan vatten, is goud waard, en het bewijs daarvan is dat ‘Liar, liar’ 50 jaar na zijn release nog steeds fantastisch klinkt. De vele coverversies die er van het nummer uitkwamen, verklappen dat daar in de afgelopen jaren net zo over gedacht werd. Hieronder een kleine selectie.

Liar Liar – The Mustangs

Het is moeilijk The Mustangs‘ versie van ‘Liar, liar’ iets kwalijk te nemen. Alsof de bandleden hun enthousiasme maar niet in toom konden houden, ligt het tempo hier net wat hoger dan dat van het origineel en speelt de band met weinig subtiliteit maar veel energie een nummer dat ze waarschijnlijk heel erg leuk vonden. De bassist in ieder geval. Zoals dat met echte liefde gaat, hoefde er volgens The Mustangs zo te horen niks aan ‘Liar, liar’ veranderd te worden, tot aan de schreeuw op 0:42 aan toe.

https://youtube.com/devicesupport

In 1969 waagde de Spaanse band Los Iberos een poging. Hoewel hun versie van ‘Liar, liar’ een slag langzamer is dan het origineel, is daar al snel niks meer van te merken door de toevoeging van bongo’s. Gaandeweg maakt de blazerssectie het nummer net zo rijk en vol als het het origineel. De trompetten van Los Iberos maken ‘Liar, liar’ zelfs een beetje chique, en dat misstaat het nummer eigenlijk helemaal niet.

DEBBIE HARRY – LIAR, LIAR – 1988

In 1988 nam Debbie Harry (de zangeres van Blondie) het nummer op voor de soundtrack van de film Married to the Mob (1988). De combinatie ‘Liar, liar’ en Debbie Harry genereert zulke hoge verwachtingen dat de kans op een tegenvaller maar al te groot is. En inderdaad, het valt tegen. Er is niks mis met een stevige jaren 80-productie, maar ‘Liar, liar’ komt nu eenmaal beter tot zijn recht als het iets minder synthetisch en ‘Tainted Love’-achtig klinkt. ‘Light My Fire’ van The Doors hoef je ook niet per se te horen in een uitvoering van Police.

The Opposites – Dom, Lomp & Famous ft. Dio & Willie Wartaal

In 2007 kwam ‘Liar, liar’ via een sample weer de (Nederlandse) hitlijsten binnen in het nummer ‘Dom, lomp en famous’ van The Opposites (ft. Dio en Willie Wartaal). De loop van het bekende orgeltje doet het zo goed als sample dat het na twintig herhalingen nog steeds niet verveelt. Zouden de leden van The Castaways deze versie ooit gehoord hebben? Of überhaupt gedacht hebben dat zoiets kon met hun liedje?

De lijst van covers is nog veel langer dan dit. Het leuke is dat iedere interpretatie iets nieuws toevoegt aan ‘Liar, liar’, soms met succes, soms niet. Nog leuker is dat wanneer je uit nieuwsgierigheid teruggaat naar het origineel, die versie je nog steeds het meest omver blaast. Noem de The Castaways maar een one-hit-wonder, met de nadruk op wonder.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->