nummer van 04/08/2014 door

‘The Great Speckled Bird’ van Roy Acuff

Groots in bescheidenheid

Roy Acuff – Great Speckled bird

Waar de meeste countryartiesten hun toewijding aan de muziek gebruikten om een uitzichtloze toekomst in armoede tegen te gaan, had de King Of Country Music het helemaal niet zo slecht. Hoewel hij al graag zong, lag zijn hart bij sport. Tot zijn grote spijt zag hij een sportcarrière als professioneel baseball speler in rook opgaan door een zonnesteek. Een lang ziektebed zorgde er wel voor dat hij zijn skills op de fiddle verder kon ontwikkelen.

Roy Acuff reisde tijdens de Grote Depressie door de bergen van het zuidoosten van de VS mee met een medicijnenshow van ene Dr. Hauer. De artiesten werden gebruikt om grote groepen mensen bijeen te krijgen en hen dubieuze middeltjes, zoals cola, tegen allerlei kwalen aan te bieden. Omdat ze geen microfoons gebruikten, moesten de artiesten hard zingen om iedereen te bereiken. Jaren later kwam dit harde zingen goed van pas tijdens radio-opnamen voor onder andere de Grand Ole Opry. Voor die laatste, welbekende, radioshow was hij in 1938 aangenomen en tot aan zijn dood in 1992 bleef hij eraan verbonden.

Melodie

Maar voordat hij zich bij de Opry aansloot, nam hij zijn grootste hits op. Naast ‘Wabash Cannonball‘ was dat ‘The Great Speckled Bird’. De melodie met de veel gebruikte AABA-vorm bestond al voordat het nummer werd geschreven en is later nog enkele keren ingezet voor een aantal grote countryhits. Sara Carter van The Carter Family schreef er haar verlangen naar haar minnaar op in ‘I’m Thinking Tonight Of My Blue Eyes‘. Hier viel al eerder te lezen hoe Hank Thompson en Kitty Wells het later hebben toegepast. Zanger David Allen Coe vatte het bovenstaande mooi samen in ‘If That Ain’t Country‘:

I’m thinking tonight of my blue eyes
Concerning the great speckled bird
I didn’t know god made honky-tonk angels
And went back to the wild side of life

De waarheid

De tekst gaat overigens niet over een vogeltje. Het verhaalt de discussie tussen moderne en fundamentalistische christenen in de jaren 20 en 30. Het onderwerp van de discussie omvatte de vraag of je de bijbel moest zien als een boek met mythen en verhalen of de absolute waarheid. De modernisten stelden hun vraagtekens bij de wonderen en wederopstanding van Christus en de onbevlekte ontvangenis van de maagd Maria.

Roy Acuff sloot zich aan bij de fundamentalisten en gebruikt hiervoor de tekst uit Jeremia 12 vers 9:

Mijn erfenis is Mij een gesprenkelde vogel
De vogelen zijn rondom tegen haar
Komt aan, verzamelt, al gij gedierte des velds,komt om te eten!

Voor hem is er geen enkele twijfel mogelijk over de waarheden in en van de bijbel. Zoals zijn mede-fundamentalisten is hij ervan overtuigd dat modernisten en andere vrijdenkers onwaarheden en fouten proberen op te sporen, maar het ware woord zal uiteindelijk overwinnen.

Succesvol en bescheiden

En hoewel God in zijn hele leven op nummer één is blijven staan, beheerste de muziek zijn leven. Naast het feit dat hij zelf een grootheid was in de muziekwereld, tekende hij ook namen als Hank Williams, The Everly Brothers en Roy Orbison. Zijn eigen carrière kende een opleving toen hij in de jaren 70 werd gevraagd om met een paar hippies uit de Nitty Gritty Dirt Band de legendarische 3lp Will The Circle Be Unbroken op te nemen. Hij zag het niet zitten om met een stel blowende en drinkende mannen met lange haren en baarden een plaat op de te nemen, maar de deelname van Mother Maybelle Carter trok hem toch over de streep.

En al die jaren bleef hij lid van de Grand Ole Opry. Zelfs toen zijn gezondheid hem in de steek liet en hij niet meer zo vaak kon optreden bleef hij betrokken als presentator. Toen zijn vrouw overleed was de Opry de enige reden om door te gaan. Hij verhuisde naar Opryland en was al vroeg in de ochtend bezig met kleine klusjes voor de show. De man die miljoenen platen verkocht en zijn fortuin had verdiend met het ontdekken en tekenen van grote artiesten kon je zomaar tegen het lijf lopen terwijl hij programmaboekjes op de stoelen legde of de frisdrank in de backstage aan het aanvullen was. Bescheiden en dienstbaar zoals een (top-)teamsporter moet zijn.

 

Tags: , , , , , , , , ,

-->