nummer van 03/08/2014 door Sarah Oranje

‘Beautiful That Way’ van Noa

Het belang van humor, positiviteit en liefde

Onze gastblogger van vandaag is freelancer in de muziekwereld en doet dus eigenlijk alleen maar leuke dingen. Op dit moment werkt Sarah Oranje voor RecordFriend, Noisey, Muzikantendag, De Spot Middelburg en deBeschaving, en draait ze plaatjes onder de naam Aardbei Macht Frei. Tot haar zestiende luisterde ze uitsluitend Britney Spears en K-Otic, tot ze in 2006 werd ontmaagd door Lowlands. Een Marilyn Manson-obsessie barstte los en via Elbow, Editors, Katy Perry en Regina Spektor kwam Sarah terecht bij een eclectisch gebrek aan smaak. 

Noa – beautiful that way

Toen ik Titanic weer eens keek als overwegend volwassen vrouw, dacht ik terug aan de eerste keer dat ik ‘m zag. Drie keer, maar liefst, in de krakkemikkige bioscoop van Weert, op zevenjarige leeftijd. Ik denk dat ik nog niet eens snel genoeg las om de ondertiteling bij te houden. Een decennium later had ik opeens door wat die zweterige handafdruk op het beslagen autoraam betekende. Een veel te heftige film voor een net schoolgaand meisje, maar schijnbaar vonden de volwassenen in mijn leven het destijds een goed idee.

Een scène uit La Vita È Bella

Dat moet hetzelfde zijn geweest bij La Vita È Bella, een even zo heftige film uit hetzelfde bouwjaar. La Vita È Bella gaat over Guido, een romanticus van Joods-Italiaanse afkomst, en Dora, op wie hij hopeloos verliefd wordt, midden jaren 30. Samen krijgen ze een zoontje, Joshua. Guido en Joshua worden opgepakt en afgevoerd naar een concentratiekamp als Joshua een jaar of vijf is. In het kamp houdt Guido Joshua voor dat het allemaal een groot spel is, en dat als Joshua alles doet wat zijn vader zegt, ze een tank kunnen winnen. Een hartverscheurend verhaal volgt, waarin Guido ondanks alles positiviteit en humor hoogtij laat vieren.

De soundtrack bracht me bij één van mijn eerste muzikale liefdes: Noa, een Israëlische zangeres. Haar ‘Beautiful That Way’ is een prachtig nummer dat delicate klanken combineert met Noa’s krachtige stemgeluid, waarmee ze zelfs laat zien over talent voor opera te beschikken. Het liedje staat op haar album Blue Touches Blue uit 2000. Het vond een plekje naast mijn bescheiden stereo, tussen Het Beste Van De Top 40 (1997) en Californication (een album dat ik niet eens een beetje snapte).

‘Beautiful That Way’ bezingt het thema van La Vita È Bella: het belang van humor, positiviteit en liefde. Altijd, maar vooral in tijden waarin dat niet vanzelfsprekend is.

Tags: , , , , , , ,

-->