John Mellencamp – Rain On The Scarecrow

Uit een bikerbar aan de overkant schalt Creedence Clearwater Revival uit de speakers. Het tankstation ernaast is 24 per dag geopend en doet dienst als verzamelplek voor de lokale gemeenschap. Het is bijna middernacht en het is nog altijd 29 graden. Ik slaap vannacht in een ranzig motel dat ik steevast de ‘Funky Inn’ noem. Maar voorlopig ga ik nog niet slapen met die hitte en herrie.

Interstate 75

Dan maar een biertje halen en mij mengen onder de lokale bevolking. De mooie mensen uit de series ‘Dexter’ of ‘Miami Vice’ zul je hier net zo min aantreffen als de dames uit ‘Golden Girls’. Dit is namelijk het armste deel van de staat Florida. Hier is geen toerisme en wil ook niemand rustig van zijn of haar pensioen genieten. Door de aanleg van Interstate 75 laat het vrachtverkeer het stadje Perry ook nog links liggen (of rechts wanneer je vanuit het noorden komt). Ik hoor de verhalen van de mensen nadat ik heb uitgelegd waar ik vandaan kom. Ze staan met hun oren te klapperen wanneer ik ze vertel over ons sociale vangnet. En by the way. Of ik nog iemand kende die in vlucht MH17 zat.

No Future

Al snel gaat het over hun eigen sores. Het is natuurlijk heerlijk klagen met wat Miller Lights achter de kiezen. Ze vertellen wat ik zelf al heb gezien. Er is hier helemaal niets. Geen werk, geen vermaak, geen goede huisvesting en al helemaal geen uitzicht op een goede toekomst. Het is de kant van Amerika die je in films niet te zien krijgt. Armoede en uitzichtloosheid die je normaliter associeert met Afrika of Azië. Natuurlijk, een trailer op een stukje land of in het bos is aantrekkelijker dan wat golfplaten in een overvolle stad of een tent in een gortdroge woestijn. Dit raakt mij meer dan de journaalbeelden die ik hiervan heb gezien. I blame videogames.

Photo of John MELLENCAMP

In- en in-Amerikaans

John Cougar Mellencamp (of John Cougar of John Mellencamp) groeide op in een dorp en heeft altijd gestreden voor small town America en voor boeren in het bijzonder. Samen met Willie Nelson en Neil Young richtte hij Farm Aid op, om zijn woorden bij te staan met daden in de vorm van benefietconcerten. Met zijn teksten roert hij in de etterende wonden die zijn eigen land kent. Collega Gijs beschreef het al eens mooi in een eerdere bespreking van een nummer uit het wisselvallige oeuvre van de zanger uit Indiana.[1] “De topics zijn zo in- en in-Amerikaans, dat je er als nuchtere Hollander over het algemeen weinig mee kunt.” Totdat het onderwerp je een goede reis wenst en half dronken naar zijn verkrotte trailer waggelt waar zijn vrouw en drie kinderen liggen te slapen. De melkveehouder raakte vier jaar geleden alles kwijt door de crisis en heeft nu helemaal niets meer. Het stukje land is van een vriend en de trailer stond al jaren leeg. Voedselstempels en de voedselbank houden zijn gezin in leven. Een leven zonder toekomst.

  1. [1]Scarecrow (1985) wat wordt geopend met het nummer van vandaag, is niet alleen het beste album wat JCM heeft afgeleverd, maar ook één de beste rockalbums allertijden.

Tags: , , , ,

-->