nummer van 15/07/2014 door

‘Goshen ‘97’ van Strand Of Oaks

Het roer helemaal om

Strand of Oaks – "Goshen '97" (Official Video)

Precies helemaal niks kende ik van Strand Of Oaks voordat ik vorige week HEAL opzette, het nieuwste werk van deze band uit Philadelphia. Alhoewel, in plaats van een band is Strand Of Oaks eigenlijk vooral een project van singer/songwriter Tim Showalter. Op zijn vorige platen was dat beter te horen, want daarop was het vooral ingetogen folk wat de klok sloeg. Dramatisch, vol zelfmedelijden en toen ik die platen na het luisteren van HEAL eens de revue liet passeren, snapte ik prima waarom Strand Of Oaks nog niet eerder op mijn radar was verschenen.

Strand Of OaksOch, arme ik …

Niet dat het Showalter ontbrak aan redenen om te klagen, die waren er namelijk volop. Zijn eerste vrouw ging al eens vreemd terwijl hij aan het toeren was en toen hij daarop even wat tijd voor zichzelf nam, trof hij bij terugkomst een afgebrand huis aan. Een paar jaar later trouwde hij opnieuw en verhuisde hij met zijn kersverse vrouw naar Philadelphia. Vorig jaar trof het noodlot hem op eerste kerstdag echter opnieuw: bij een auto-ongeluk ontsnapten te beiden ternauwernood aan de dood, een paar dagen voordat Showalter aan het mixen van HEAL zou beginnen.

Dat had in principe een plaat met nog meer gejammer op kunnen leveren dan de vorige albums, maar juist het tegendeel bleek het geval. De plaat opent met ‘Goshen ‘97’, een nummer waar de energie en levenslust vanaf spatten. Dat is mede te danken aan die geweldig scheurende gitaarsolo waar het nummer mee begint. De kans dat je daarbij aan Dinsoaur Jr. denkt is vrij groot, niet in de laatste plaats omdat het ook daadwerkelijk J Mascis is die ‘m in heeft gespeeld.

Nostalgisch eerbetoon

Dat lijkt een vrij makkelijke keuze om aandacht te trekken voor je nieuwe plaat, maar als je Showalters beweegredenen achter HEAL kent is het eigenlijk wel logisch. Het moest namelijk een plaat worden die eer deed aan de artiesten die hem in de moeilijkste jaren van zijn leven troostten met hun muziek. Dinosaur Jr behoorde daartoe, maar bijvoorbeeld ook Jason Molina die wordt bewierookt in het nummer ‘JM’. Al steekt in dat nummer toch dat verdraaide zelfmedelijden weer even de kop op:

I was an Indiana kid, gettin no one in my bed
I had your sweet tunes to play
[…]
And I hated all my friends, I wouldn’t let them in
I had your sweet tunes to play

Strand of Oaks – "JM" (Official Audio)

Maar goed, het is ‘m vergeven. Als je na zulke ellende met zo’n kolkende plaat kunt komen, die naast zinderend energiek vooral ook aangenaam afwisselend is, dan mag je tussen neus en lippen door nog best even zwelgen in de ellende van voorbije jaren. Of Showalters op het podium net zo’n overrompelende indruk weet te maken kun je dit najaar overigens zelf gaan zien:

27-09: Ekko, Utrecht
08-10: Merleyn, Nijmegen
24-10: Paradiso, Amsterdam
25-10: Let’s Get Lost, Zwolle

Tags: , , , , , , ,

-->