nummer van 10/07/2014 door

‘A Beautiful Morning’ van The Rascals

Het had zo’n mooie ochtend kunnen zijn

The Rascals – A Beautiful Morning

Het had zo’n mooie ochtend kunnen zijn. Lars Boom won gisteren een etappe in de Tour de France, negen jaar nadat een Nederlander voor de laatste keer een Tour-etappe won. Het voelde als een voorteken. ’s Middags gooide ik een muntje op. Beatrix kwam boven te liggen, het was kop. Nog een voorteken. Dus: ons nationale elftal zou gisteravond winnen van Argentinië en de finale tegen Duitsland spelen. Maar de voortekenen logen. Anders was het echt een mooie ochtend geweest.

Het was een mooi toernooi en er is Oranje verder ook niks te verwijten, maar laten we het verlies vlug vergeten en het weer over muziek hebben. Want voor The Rascals was het wel heerlijk wakker worden op 1 mei 1966. De dag daarvoor bereikte namelijk een van de bands eerste singles, ‘Good Lovin”, de eerste plek in de Billboard Hot 100. Deze voorbode van succes kwam wel uit. De jaren daarna scoordede band tal van nummer-1 hits en andere hoge noteringen.

Blue-eyed soul

The Rascals was een blanke soulband; blue-eyed soul, zoals ze in het Engels zeggen. Vier gasten uit Garfield, New Jersey die zich lieten inspireren door de swingende en gevoelige zwarte muziek die dan populair is. Behalve soul, is ook rock een belangrijk ingrediënt, zoals op ‘Good Lovin” is te horen. Het nummer is ook één van de vijfhonderd liedjes die rock-‘n-roll hebben gevormd. Luister maar eens:

‘A Beautiful Morning’ is geschreven door Felix Cavaliere en Eddie Brigati, de twee zangers van The Rascals. Het nummer kwam uit in 1968 en datzelfde jaar op het album Time Peace: The Rascals’ Greatest Hits (1968). De band vond het – nog geen twee jaar na het eerste succes – al nodig om een greatest hits uit te brengen. Net zoals de songtitel etaleert deze move de positieve en zorgenvrije houding die de band uitstraalde. Niet mokken, niet moeilijk doen, geniet ervan. Dat was niet zo moeilijk voor de band. Deze greatest hits werd meest succesvolle album van de band.

Steven van Zandt

Verder is het allemaal niet zo heel spannend. Nadat de band uit elkaar ging, volgden verschillende leden hun eigen weg. Jaren later kwamen ze nog af en toe bij elkaar. In 1997 werd de band opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Vanaf 2010 speelden ze weer samen in de originele bezetting en toerden twee jaar lang door de VS met een speciale show. Steven van Zandt, E Street-gitarist en Sopranos-acteur, produceerde de show. Maar toen deze show begin dit jaar op Broadway zou worden gespeeld, werd die afgelast.

little-rascals-the-51bdc1498173c

De zon schijnt. Dit had een hele mooie ochtend kunnen zijn. Nederland in de finale en een Tour-etappe-overwinning rijker. Jammer.

Tags: , , , , ,

-->