nummer van 08/07/2014 door

‘Going Down To The River’ van Doug Seegers

Van de goot in Nashville naar de hitlijsten in Zweden

Doug Seegers ft. Jill Johnson & Magnus Carlson – Going Down to the River

Zelfs de meest cynische muziekliefhebber smelt een beetje door de prachtige verhalen die er soms achter muzikantencarrières schuilgaan. Charles Bradley zal wat dat betreft bij velen nog vers in het geheugen liggen, die na een niet al te florissant leven op zijn 63e alsnog doorbrak en ondertussen een gevierd soulzanger is. Of het verhaal van Willis Earl Beal, de ex-militair die na een periode van zwerven bij z’n oma introk en door de telefoon liedjes voor vreemden zong die zijn nummer van een flyer hadden.

Het zijn zulke verhalen die in een tijd van overvloedig muziekaanbod een beetje houvast bieden in de vorm van authenticiteit en daardoor meestal ook met veel liefde worden omarmd. Wat betreft zijn levensverhaal kan Doug Seegers moeiteloos aansluiten bij de vorige twee. Tot voor kort was hij zowel dakloos als verslaafd, maar hij staat nu op zijn 62e aan de vooravond van wat alsnog een succesvolle muziekcarrière zou kunnen worden.

Doug SeegersMet dank aan tv

Als het op muzikanten aankomt, geloven we vaak graag dat écht talent het altijd wel redt. The Voice, Idols, X-Factor zijn dan ook programma’s waar de meeste muziekliefhebbers hun neus een beetje voor ophalen. Enerzijds vanwege het mediaspektakel dat eromheen wordt gebouwd, maar ook omdat het lijkt op een oneerlijke shortcut naar succes. En succes zonder daar jarenlang voor krom te liggen en te ploeteren, dat bestaat natuurlijk niet. Doug Seeger heeft daarentegen in zijn hele leven waarschijnlijk al meer ellende gezien dat de complete Mega Top 50 aan artiesten bij elkaar. Succes had het ‘m nog niet gebracht, totdat er een televisieprogramma langskwam.

Jill Johnson is een Zweedse zangeres die in 1998 voor haar land mocht uitkomen op het Eurovisiesongfestival. Dat deed ze in 2003 opnieuw en toen haalde ze de vierde plaats met haar ‘Crazy In Love’, waarin een duidelijk liefde voor country niet helemaal verhuld kon worden. Later dat jaar nam ze haar album Roots And Wings deels op in Nashville. Elf jaar later keerde ze terug naar Nashville, dit keer voor haar televisieprogramma Jills Veranda over muzikanten die ondanks hun talent geen succes was gegund.

Gescout door de voedselbank

Tijdens het voorbereiden van het programma werd de hulp ingeroepen van Stacy Downey, die met haar The Little Pantry That Could als een soort voedselbank arme gezinnen en daklozen van eten voorziet. Vanuit haar werk wist ze natuurlijk precies welke muzikant op welke straathoek zat, dus was ze de perfecte talent scout. Downey had gezien hoe Seegers het afgelopen jaar succesvol de drank en drugs had afgezworen. Hoewel hij nog steeds op straat leefde, maakte hij al wel naam tijdens de zogenaamde TLP Unplugged Nights die door The Little Pantry werden georganiseerd.

Doug Seegers [2]

Het was dan ook logisch dat Seegers als één van de eersten te binnen schoot toen Downey werd gevraagd om advies voor het programma. Seegers was echter niet direct enthousiast en bleef haar verzoeken om mee te doen aan het programma maar afwijzen. Wellicht meer door ongeloof dan door onwil, want op de dag dat de opnames waren kwam hij toch aangestiefeld met zijn gitaar. Nog niet helemaal overtuigd, maar hij was er: “Ik weet het niet. Misschien speel ik wat, misschien niet.”

Hij plantte zich in het gras vlakbij de opnamelocatie en deed wat hij altijd deed: spelen. Jill Johnson zag het samen met Magnus Carlsson, een Zweedse zanger die als gastartiest in het programma zou fungeren en gooide spontaan haar plannen om: de aflevering zou niet over mislukte muzikanten in het algemeen gaan, maar zich volledig op Seegers richten.

Doug Seegers Nashville

Op nr. 1 in Zweden

De volgende dag nam ze Seegers mee naar de Cash Cabin, een houten hutje in Hendersonville waar Johnny Cash en June Carter Cash zich vroeger wel eens terugtrokken om muziek te maken. Hier nam ze samen met Seegers en Carlsson ‘Going Doww To The River’ voor het eerst op in een echte studio. Het nummer werd uiteindelijk op 5 maart 2014 uitgezonden in Zweden en voerde direct de iTunes Chart aan. Snel daarna volgden een platencontract en een uitgebreide tournee door Zweden.

Hoewel ijzer dat gesmeed wordt terwijl het heet is nog wel eens wordt beschadigd door de drang om snel in te spelen op het succes, werd het debuutalbum van Seegers met zorg opgenomen. Countryartiest Buddy Miller speelt en zingt bijvoorbeeld mee op het album, die de muziek op zijn beurt weer doorstuurde naar Emmylou Harris. Nadat ze Seegers met haar complimenten sprakeloos aan de telefoon had achtergelaten, verraste ze hem nog eens door samen het prachtige duet ‘She’ op te nemen. Dat nummer nam ze in 1972 al samen op met Gram Parsons voor het album GE. Al Perkins, die op Parsons tweede album Grievous Angel prachtig pedal steel speelde, sloot zich ook aan bij Seegers in de studio.

Seegers zit ondertussen tot begin september volgeboekt met optredens in Zweden. Echt tijd om van zijn verse succes te genieten heeft hij dus nog niet. Maar zijn eerste wensen heeft hij ondertussen al wel op een rijtje. Geld en succes interesseren hem vooralsnog weinig, maar een eigen huis, een kunstgebit en een hond staan al wel op zijn verlanglijstje.

Tags: , , , , , , , , , , ,

-->