nummer van 03/07/2014 door

’22’ van Hurula

Een perfect zomerliedje

Robert Hurula is geen nieuweling in de Zweedse muziekwereld. Met zijn inmiddels opgeheven band Masshysteri maakte hij al enige naam voor zichzelf. De felle doch melodieuze punk bereikte weliswaar nog niet het grote publiek, maar wekte wel de interesse van de Zweedse muziekindustrie. Nadat Masshysteri het voor gezien hield, begon Robert Hurula voor zichzelf. Het Zweedse label Stranded (onderdeel van het grote Universal) pikte hem op en intussen speelt Hurula tal van zomerfestivals in zijn thuisland en slaan zijn liedjes aan bij een groter Zweeds publiek.

Het is niet gek dat zijn muziek aanslaat. Luister maar eens naar ’22’. Het is ontzettend catchy met dat net iets ruigere randje waardoor het authentiek klinkt. De muziek slaat een brug tussen de felle melodieuze punk van zijn vorige band en popmuziek. In april is zijn debuut verschenen, getiteld Vi är människor våra föräldrar varnade oss för.

Hurula

Veel bands die dit proberen, veranderen als snel in saaie, ongeïnspireerde en dertien in een dozijn rockbands. Niet Hurula. In plaats van de gitaren op standje rock te zetten, zoekt hij de felheid in de dwingende ritmes en zijn manier van zingen. Dat zorgt ervoor dat Hurula niet klinkt alsof hij zijn inspiratie haalt bij al die matige schoolbandjes uit Amerikaanse tienerfilms van de jaren tachtig. Je kent ze wel. Zo’n bandje op wiens muziek (altijd een ballad, áltijd) het jongetje en meisje elkaar uiteindelijk toch vinden. Of zo’n band waarin de hunk van de film zanger is en uiteindelijk zijn meisje toezingt. De muziek en teksten altijd bol van de clichés, waardoor je je voor de tv geneerde voor al die mensen in de film die er naar moesten luisteren.

Enfin, dat dus niet bij Hurula, in tegenstelling tot andere voormalige punkbands of punkers die het willen maken. Een mooi voorbeeld van een band die volgens mij wel die bands uit tienerfilms als uitgangspunt neemt, is The Gaslight Anthem. Luister maar eens naar het hemeltergend saaie en flauwe ‘Get Hurt’, de nieuwe single. Ongelofelijk.

Nee, geef mij maar ’22’. Een perfect zomerliedje. Het is catchy, het is wild, het is muziek om keihard op te springen en mee te zingen. Dat laatste is voor veel mensen wat moeilijk omdat Hurula in het Zweeds zingt (niet ongebruikelijk voor Zweedse bands, Masshysteri deed het ook al). Maar probeer het gewoon eens. Ik doe het ook.

Tags: , , , , , ,

-->