nummer van 02/07/2014 door

‘Bad America’ van The Gun Club

Een bizarre omgeving

The Gun Club – "Bad America"

Terwijl we op de snelweg rijden, blijft het landschap zich herhalen. De food exits volgen elkaar elke tien mijl op, de een net zo vet als de ander. We raken gewend aan de grootte van de auto’s die langs ons rijden; monsters van machines die de voorbij rennende herten geen schijn van kans geven. In dit land ben je niks zonder die auto. Welkom in Amerika.

We zijn op weg naar New Orleans, Louisiana. Het is moeilijk onze muziek niet aan de reis aan te passen en dus wordt de speellijst steeds meer een afspiegeling van onze omgeving. Maar de plekken waar we langskomen bepalen niet zomaar de muziek. Die plekken zeggen ook steeds meer over die muziek. Uit deze wijken, uit deze steden, uit deze Walmarts, 7-11’s en eindeloze interstates die ze allemaal aan elkaar verbinden, komt de inspiratie voor zoveel van de Amerikaanse muziek waar we naar luisteren.

The Gun Club

The Gun Club. Onze soms bizarre omgeving sijpelt door in de dingen die we maken.

Vreemd genoeg spreekt de geografische afkomst van muziek het meest tot de verbeelding bij muziek waar ik het het minst van verwacht. Sufjan Stevens klinkt in de koffiezaak/boekwinkel waar we zitten als een non-Amerikaans product, terwijl het juist Stevens was die voor elke staat van zijn land een album wilde maken. Maar als we langs het Dischord House rijden in Arlington (net ten zuiden van Washington D.C.), thuisbasis van punkband Minor Threat waar ik in eerste instantie niet veel mee heb, komt de muziek echt tot leven. De preppy wijk om het huis zal de verveling en frustratie ongetwijfeld goed gevoed hebben, met onder andere dit als resultaat. Het wordt opeens weer zo duidelijk hoeveel van onze omgeving doorsijpelt in de dingen die we maken, of dat nu muziek is of niet.

We rijden verder naar het zuiden en komen geheel volgens verwachting weer meer fastfood tegen dan we ooit van zouden kunnen dromen. En dan verschijnt aan onze linkerhand opeens het grijze gebouw van de National Rifle Association, die in Amerika ook gewoon deel uitmaakt van het landschap. Het is een bizarre omgeving om in te zitten, laat staan om er iets te maken.

Tags: , , , , , , , ,

-->